banner-image

Srećan ko trošak pokrije

U celoj Srbiji uobičajeni ovogodišnji gradonosno oblaci, na sreću ovdašnjih paora, zaobilazili su do sada Sombor i njegov atar, pa je na oko 15.000 hektara pod pšenicom sve spremno za žetvu. Kako tvrde poljoprivrednici ako ih bude pratila sreća kao i do sada, pošto se od nejake protivgradne odbrane ionako niko nije osevapio, već koliko predstojećeg vikenda bi kombajni mogli da uđu na tzv. više terene, dok bi najveći deo žetvenih radova mogao da počne krajem sledeće sedmice. Prošlog vikenda je požnjeven stočni ječam, čija vlaga (između 12 i 13) daje nadu da će i hlebno zrno biti dobrog kvaliteta, a na uzorno tretiranim površinama se očekuju prinosi od sedam do osam tona pšenice. 

Cena, koja pored meteorologije, najviše brine ovdašnje poljoprivredne proizvođače, još se uvek ne zna, ali ako je suditi po nekim naznakama razloga za zadovoljstvo gotovo sigurno neće biti. Ako se zna da je današnja cena prošlogodišnjeg roda, uoči nove žetve, tek 19 dinara i da je u trgovini fjučersima tona 145 evra franko luka, upućeni tvrde da je teško očekivati da će otkupna cena ovogodišnjeg roda biti viša od 17- 17,5 dinara, što će samo u slučaju odličnih prinosa biti tek na granici pokrivanja troškova. 

– Činjenica je da je zbog izuzetno blage zime daleko više moralo da se uloži u zaštitu površina zasejanih pšenicom – kaže Jeca Ilić, direktor „Meteor komerca“, jednog od najboljih poljoprivrednih preduzeća na zapadu Bačke, koje se pored proizvodnje bavi otkupom. – Ovog proleća se pšenica morala najmanje tri puta hemijski tretirati, što je sa jedne strane povećavalo troškove, a sa druge neminovno uzrokovalo smanjenje prinosa zbog gaženja biljaka – konkretizuje Ilić zabrinutost ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača, sa čim se slažu gotovo svi koji od paorluka žive. 

– Ovo je poslednja godina da sam sejao pšenicu, jer na njoj već godinama unazad beležim samo gubitak – razočaran je i odlučan uoči nove žetve Aleksandar Protić. – Komšije su odavno prestale da seju žito, jer se zbog promene klime naradiš, a ni sam ne znaš za šta. Ovako, ugovorim unapred soju, suncokret i repu i znam na koliko mogu minimalno novaca da računam, a sve preko je zarada. Na pšenici je ili samo pokrivanje uloženog ili češće samo čista propast – veli Protić, kojem je odlučnost učvrstilo i prošlogodišnje smanjenje državnih subvencija.

I ne razmišljaju o ceni

Elementarna nepogoda, koja je poslednjih dana zadesila Banat, potpuno je pokvarila i računice i očekivanja ovdašnjih poljoprivrednih proizvođača kada je reč o pšenici. Poljoprivrednik Dragan Erdeljan iz Zrenjanina veli da se na nekim njivama žito neće ni kositi, jer je usev potpuno uništen. 

Poljoprivrednik Dragan Cvetkov je pre nekoliko dana, na manifestaciji „Dan polja“, održanoj na parcelama između Lazareva i Zlatice, izrazio očekivanje da će ulaganja u proizvodnju pšenice biti opravdana, pošto su ona ove godine bila skuplja za 20 do 30 odsto. 

– Videćemo kakvi će biti prinosi, a ostaje nam i da sačekamo formiranje cene. Ona koja bi pokrila troškove proizvodnje kreće se od 20 do 23 dinara, plus PDV – naglasio je Cvetkov, dodajući da je na berzama, poslednjih dana, bilo takovanog trgovanja „na zeleno“ i da je hlebno zrno prodavano po ceni od 15 – 16 dinara, bez PDV-a. 

(Dnevnik)