banner-image

Poljoprivreda u 2016. izuzetna – proizvodnja 5,5 milijardi, izvoz oko 3,5 milijarde dolara

Poljoprivreda Srbije ove godine mogla bi ostvariti rekordne rezultate i u proizvodnji i u izvozu. Ukoliko ne bude većih vremenskih neprilika i tržišnih poremećaja, vrednost poljoprivredne proizvodnje mogla bi dostići 5,5 milijardi, a izvoza čak 3,8 milijarde dolara, procenjuju agrarni stručnjaci.  

Raspoloživi podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije pokazuju da je u bilansu razmene poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije s inostranstvom u periodu januar-jun 2016. godine ostvarena vrednost izvoza od 1.511,6 miliona dolara, što predstavlja rast od 7,7 odsto u odnosu na rezultate iz perioda januar-jun 2015. godine, sa učešćem u ukupnom robnom izvozu od 20,6 odsto, navodi za Agrosmart agrarni analitičar Vojislav Stanković.  

-Istovremeno, vrednost uvoza u visini od 682,3 miliona dolara je 10,9 odsto manja od ostvarenog u periodu januar-jun 2015. godine, sa učešćem u ukupnom robnom uvozu od 7,2 odsto. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-jun 2015. godine, ima rast od 30 odsto i iznosi 829,3 miliona dolara, a stopa pokrivenosti uvoza izvozom je 221,5 odsto. Posmatrano u evrima, vrednost izvoza u tom periodu je iznela 1.352,6 miliona evra, što je rast 7,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je vrednost uvoza u visini od 610,5 miliona evra imala pad od 11 odsto. Suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u periodu januar-jun 2016. godine, ima rast od 15 odsto i iznosi 742,1 milion evra – napominje ovaj stručnjak.

Po njemu, povoljni izvozni rezultati poljoprivrede i prehrambene industrije Srbije tokom prvog polugodišnjeg perioda 2016. godine baziraju se na relativno stabilnoj ponudi širokog asortimana robe i delimičnog oporavka cena na globalnom tržištu.

-Ukoliko izvoz bude imao dosadašnji trend realno je za očekivati njegovu vrednost između 3,3 i 3,8 milijardi dolara. Tome će svakako doprineti i projektovani rast vrednosti bruto i neto poljoprivredne proizvodnje od oko 5,5 milijardi dolara. Toj proceni ide u prilog da su sve parne godine u Srbiji rodne, a neparne nisu. U 2016. godini realno se očekuje veća proizvodnja kukuruza za 45 odsto, u odnosu na prethodnu godinu, zatim za 20 odsto već je realizovana veća proizvodnja pšenice, a optimalni rezultati se očekuju i u proizvodnji uljarica, jesenjih voćnih kultura i povrća – naglašava Stanković.

Najznačajniji proizvodi agrarnog porekla u izvozu, tokom perioda januar-jun 2016. godine su: kukuruz merkantilni u vrednosti od 185 miliona dolara, cigarete od duvana u vrednosti od 147 miliona dolara, malina smrznuta u vrednosti od 133 miliona dolara, jabuke sveže u vrednosti od 67 miliona dolara, pšenica merkantilna u vrednosti od 53 miliona dolara. Šećera smo izvezli za 48 miliona dolara, bezalkoholnih pića za 33 miliona, proizvoda za ishranu životinja za 29 miliona dolara, slatkih biskvita i vafli u vrednosti od 29 miliona dolara.

Dobar rezultat na inostranom tržištu ostvarili smo i sa rafinisanim suncokretovi uljem kojeg smo prodali za 27 miliona dolara, te uljem od soje, sirovim – u vrednosti od 26 miliona dolara. Inače, u izvozu dominiraju robne grupe voće i povrće, sa ostvarenim izvozom u vrednosti od 396,5 miliona dolara, i sa učešćem od 5,4 odsto u ukupnom robnom izvozu te žita i proizvodi na bazi žita, kojih smo svetu prodali za 347,9 miliona, sa učešćem od 4,7 odsto u ukupnom robnom izvozu. 

Na uvoznoj strani, među agrarnim proizvodima, dominira tradicionalno grupa “nekonkurentnih“ proizvoda – sirova kafa vredna 29 miliona dolara, banane – 25 miliona i pomorandže – 14 miliona. Od ostalih značajnijih proizvoda u uvozu potrebno je istaći duvan za cigarete ižiljeni za kojeg smo dali 36 miliona dolara, jabuke koje smo platili 19 miliona, cigarete od duvana – 16 miliona i paradajz svež – 14 miliona dolara. Po ostvarenoj vrednosti u uvozu najzastupljeniji su voće i povrće sa vrednošću uvoza od 167,4 miliona dolara, sa učešćem u ukupnom uvozu od 1,8 odsto i suficitom u razmeni od 229,1 miliona dolara, kao i kafa, čaj, kakao i začini u vrednosti od 86,5 miliona, sa učešćem u ukupnom uvozu od 0,9 odsto.

(Agrosmart)