banner-image

Glas mladih poljoprivrednika Srbije sad se čuje i u Briselu

Ako ćemo ozbiljno da učimo kako se koriste fondovi Evropske unije namenjeni poljoprivredi i ruralnom razvoju i kako se kroz njih unapređuje život na selu, najbolje je da učimo od Poljske. Njeni su poljoprivrednici i svi stanovnici ruralnih sredina uspeli da povuku silne milione iz pretpristupne evropske kase pa im je, recimo, dok su koristili IPARD, godišnje stizalo čak 236 miliona evra. Poljska je, na primer, odlučila da novac iz evropskih fondova iskoristi da se u nerazvijenim regionima otvori 34.000 novih radnih mesta. Za samo pet godina ona je tim sredstvima promenila život sela i omogućila mladima da ostanu na porodičnim imanjima ili se presele iz grada. 

Ako zaista želimo da uradimo nešto za mlađe generacije u Srbiji koje već decenijama ne vide perspektivu ostanka na selu, onda bi trebalo da pratimo one koji su učili na primeru Poljske i drugih zemalja uspešnih u privlačenju i pametnom koriščenju evropskih para. Na sreću, takve imamo. Više od stotinu mladih ljudi okupljenih u Srpskom udruženju mladih poljoprivrednika – SUMP ima jasnu viziju i pesrpektivu razvoja ruralnih sredina i, reklo bi se po onome što su za kratko vreme uradili, mogu da budu snaga koja će s pukih reči i konstatacija da nam sela umiru preći na dela. Nedavno je ovom udruženju priznat status pridruženog člana Evropskih veća mladih poljoprivrednika CEJA, koje predstavlja interese ove populacije u institucijama Evropske unije. CEJA predstavlja više od dva miliona mladih poljoprivrednika Evrope, a sada će se preko nje čuti i glas naših mladih paora.

-Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika – SUMP je osnovano radi ostvarivanja ciljeva u oblasti poljoprivrede, poboljšanja uslova za mlade ljude koji žele da se bave poljoprivredom kao i onih koji već obavljaju tu delatnost – kaže za „Agrosmart“ predsednik udruženja Milan Borić, koji je, uz skretara Aleksandra Milovanovića osnivač i pokretač ovakvom pristupu poljoprivredi i mladim ljudima.

SUMP je tu i da da okuplja, promoviše i stvara kult ličnosti mladog poljoprivrednika u Srbiji, poručuje naš sagovornik navodeći da svega 4,7 odsto populacije koja se u Srbiji bavi poljoprivredom čine mladi. U EU taj procenat je devet, a u Poljskoj čak 14 posto.

Uz očekivanje da će, što prirodni potencijal koji naša zemlja ima, što članstvo SUMP-a u Evropskom veću mladih poljoprivrednika pomoći da ovo udruženje dobije značajan broj novih članova iz cele Srbije, Borić ističe da je evropska asocijacija kojoj je SUMP pristupio ove godine veoma uticajna i etablirana kao reprezentativni predstavnik mladih iz ruralnih evropskih područja u Briselu.

– Našim članstvom ostvarili smo mogućnost da se po prvi put mladi poljoprivrednici iz Srbije predstave u Briselu i imaju mogućnost organizovane saradnje i razmene iskustva sa udruženjima iz EU gde neka postoje više od 50 godina. Želja nam je da njihove najbolje primere iz prakse primenimo u Srbiji. Našim radom i prezentacijom poljoprivrede i mladih poljoprivrednika iz Srbije stekli smo poštovanje što će imati uticaj na donosioce odluka u Briselu u korist mladih poljoprivrednika u našoj zemlji – veli Borić.

Govoreći o merama koje je ovo udruženje preduzelo da bi se rešio problem mladih u srpskim selima on napominje da je prva od njih udruživanje svih mladih poljoprivrednika u Srbiji u SUMP. Kad se kaže mlad poljoprivrednik misli se na registrovane poljoprivrednike i one koji žele da se bave poljoprivredom , a da su starosti do 40 godina, dodaje.

-Približavanjem i članstvom Srbije u EU mladi poljoprivrednici stiču pravo na mnoštvo pogodnosti za koje se izdvajaju velika novčana sredstva iz budžeta EU. Shodno tome vizija SUMP-a je da njegovi članovi dobiju sve potrebno od edukacije do važnih informacija kako bi blagovremeno iskoristili sve mogućnosti i na taj način omogućili sebi bolji i lepši život baveći se poljoprivredom – kaže Borić.

Kao jedno od rešenja naš sagovornik vidi promenu agrarne, odnosno zemljišne politike u smislu donošenja olakšica za mlade poljoprivrednike kada je reč o zakupu ili kupovini državnog poljoprivrednog zemljišta ili pak njiva u vlasništvu staračkih domaćinstava, nasleđivanju…

Da se u zakon o zemljištu ubace mladi 

-SUMP se zalaže da mladi poljoprivrednici žive bolje i da od sopstvenog rada mogu da izdržavaju sopstvene porodice kako u urbanim tako i u ruralnim sredinama. Iz tog razloga pisan je poslat predlog izmene zakona o poljoprivrenom zemljištu gde je inicirano da se ubaci pojam mladog poljoprivrednika, koji bi uživao povlastice po modelu koji postoji u zemlljama EU. U toku je izrada modela organizacije između mladih poljoprivrednika koji nemaju ili nemaju dovoljno poljoprivredne zemlje i starih lica sa smanjenom radnom sposobnošću koja imaju poljoprivrednu zemlju a nemaju naslednike – veli sekretar SUMP-a.

IPARD – velika šansa koja se ne sme propustiti

Pomenimo, oni koji se učlane u SUMP mogu da računaju na to da će u udruženju dobiti informacije o edukacijama, primeni novih tehnologija u agraru, kao i pomoć pri rešavanju zakonskih propisa kod otvaranja poljoprivrednih gazdinstava, uslova proizvodnje. Takođe. učlanjenjem u ovo udruženje ostvaruju se popusti pri nabavci repromaterijala, pomoć pri organizaciji i promociji na sajmovima, kao i pomoć pri apliciranju za sredstva EU.

Naime, u IPARD programu Srbije, koji bi po najavi nadležnih trebalo da počene da se realizuje dogodine, predviđena je najveća pomoć upravo mladim poljoprivrednicima. Oni koji konkurišu za neku od mera IPARD-a, a mlađi su od 40 godina, dobiće za svoje investicije iz evropske kase povraćaj od 65 odsto uloženog novca, a ako su pritom u planinskim oblastima biće im plaćeno 70 odsto ulaganja.

-SUMP kao jedini predstavnik srpske poljoprivrede u ovom vidu u EU, a kako je IPARD fond finansiran iz budžeta EU, pored izražene inicijative ima i obavezu da informiše i pripremi mlade poljoprivrednike za ispravno apliciranje. Mladi poljoprivrednici su posebna kategorija u IPARD fondu i kao takvi imaju posebne pogodnosti – napominje Borić. – SUMP ima saradnju sa udruženjima i konsultantskim kućama iz drugih zemalja, a koje su veoma  uspešno iskoristili predpristupne fondove u njihovim zemljama. Jedan od dobrih primera za to je Poljska koja je iskoristila sto posto predviđenih sredstava, a gde ćemo biti gosti u novembru ove godine vezano za ovu temu. SUMP ima ostvarenu saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije i Sekretarijatom poljoprivrede u Vojvodini.

S. Gluščević