banner-image

Poznatim uzurpatorima sankcije, nepoznatim oduzimaju useve

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović poručio je danas da će država do kraja godine identifikovati uzurpatore poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države i prema njima preduzeti sankcije, a sa parcela, čiji se identitet uzurpatora ne zna, biće skinuti usevi.

Nedimović je na konferenciji za štampu u Pančevu rekao da će ove godine 145 od 144 opštine ući u potpuno legalne tokove, ističući da su na vreme doneti godišnji planovi.

„Preduzeli smo sankcije prema lokalnim samoupravama koje nisu ispunile svoju obavezu o izradi godišnjeg plana. Jednoj opštini koja to nije učinila obustavljen je transfer sredstava. Nije samo važno doneti godišnji program, već ga i sprovesti, tako da svaka lokalna samouprava koja ne bude provodila godišnji program biće sankcionisana i biće joj obustavljena sredstva“, rekao je Nedimović.

On je naglasio da je neophodno da se uvede red u ovoj oblasti, jer se radi o velikim finansijskim sredstvima za budžet republike, pokrajine i lokalne samouprave, ukazujući da je ranijih godina bilo ozbiljnih problema i da imovina Srbije mora da se zaštiti.

U zakup 430.000 hektara zemljišta

Prema njegovim rečima, ove godine ćemo imati za 120.000 hektara više zemljišta za davanje u zakup.

Nedimović ističe da će se 430.000 hektara zemljišta naći u nekom obliku zakupa, po osnovi licitacije, prečeg zakupa ili besplatnog davanja institucijama koje na to imaju pravo.

To će ove godine, kako smatra, doneti 24,7 miliona evra više u budžet.

Nedimović je kazao da svi resursi Ministarstva biti stavljeni na raspolaganje da se ovo pitanje istera do kraja, jer mora postojati red i da se za nered mora odgovarati.

Istovremeno je ukazao da nema dovoljni poljoprivrednih inspektora, navodeći da ih je svega oko 15-tak.

Nedimović je izrazio uverenje da se snaga države ogleda kroz inspekcije, dodajući da ne postoji čak ni pomoćnik ministra zadužen za inspekcije, što će se, kako je najavio, regulisati narednih dana.

Ministar je precizirao da poljoprivredi inspektori treba da utvrde da je došlo do narušavanja zakona, a onda se tim problemom bavi tužilaštvo, dok policija deluje samo ako dođe do problema u izvršavanju odluke.

On je podvukao da po pitanju uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta neće biti popuštanja i da će lokalne samouprave snositi posledice, jer su one dobili na raspolaganje zemljište da njime upravljaju, ali biće kažnjeni i uzurpatori.

Podsećajući da je pre ministarske funkcije bio gradonačelnik Sremske Mitrovice, Nedimović je rekao da odlično zna kako sve funkcioniše, te ukazao da, ako se ne plati zakup za zemljište nema čišćenja kanala, komasacije i svega drugog, kao i da, ako dođe do velikih kiša postoji problem oko izlivanja voda.

„To su namenska sredstva, koja ne idu u budžet za nepoznate potrebe“, rekao je Nedimović.

Takođe je konstatovao da postoji problem oko registra poljoprivrednog zemljišta, jer se dešavalo da su, na primer, kombinati zbog prirode svog posla gradili kanale, atarske puteve, objekte, a nikada ih nisu upisivali u katastar.

„Ideja je da dođemo do tačnih podataka o poljoprivrednim površinama. Takođe želimo da iniciramo da imamo propis koji reguliše poljoprivredne objekte i infrastrukturu“, naglasio je on uz uverenje da će se državno poljoprivredno zemljište, kroz razjašnjenje tog stanja, povećati za 20 do 30 odsto.

Pretnje gradonačelniku Pančeva

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izrazio je zadovoljstvo što je ministar dao podršku za borbu protiv uzurpiranog zemljišta.

On je potvrdio da je dobio pretnje zbog namere da reši problem uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta.

Prvi rezultat borbe je, prema njegovim rečima, što je prošla sprovedena licitacija u Pančevu prošla bez ijednog problema, za razliku od ranijih godina.

„Sistemskom borbom moramo uzurpatorima da ukažemo da svako može da uživa određena prava, ali mora da ispuni svoje obaveze“, podvukao je Pavlov dodajući da preko 80 odsto površine Pančeva predstavlja poljoprivredno zemljište, i da je neophodno u njega ulagati i sistematski izgrađivati.

I on se požalio da nisu poznate sve površine državnog zemljišta, zbog čega je neophodno da se radi na utvrđivanju, jer su sigurno mnogo veće površine u pitanju nego što je aktuelno slučaj.

Pančevo je, kako je kazao, prošle godine, pošto nije bilo moguće sprovesti redovnu licitaciju, na osnovu zaključaka vlade, uz cenu od 191 evro po hektaru potpisalo ugovor za 6.000 hektara, za koje je plaćeno vansudsko poravnanje.

Što se tiče ostalih 3.000 hektara parcele su date poljoprivrednim inspektorima na proveru, a njihov zapisnik trebalo bi uskoro da se dobije.

Pavlov je istakao da će usevi sa površina za koje uzurpatori nisu poznati prodavati i tako nadomestiti napravljena šteta.

On je na kraju zamolio da se sredstva od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj imovini koriste i za infrastrukturu sela u kojima žive poljoprivrednici, sa ciljem da oni ostanu da žive u njima.

Bez žurbe sa odlukom o GMO

Nedimović smatra da je pitanje prometa GMO proizvoda u Srbiji ozbiljna tema koja zahteva široku raspravu, i da sa bilo kakvom odlukom u tom pogledu ne treba žuriti.

„Ovo je izuzetno ozbiljna tema i zahtevaće široku raspravu pre bilo kakvog rešenja u pogledu prometa ove vrste proizvoda“, rekao je Nedimović u intervjuu za Blic.

Komentarišući poskupljenje mesa, ministar je naveo da se „tržište svinja umirilo“, i da se ne očekuju novi veliki skokovi.

„Treba biti realan i iskren i podsetiti da su proizvođači svinja do pre nekoliko nedelja bili izloženi velikim gubicima u proizvodnji u dužem vremenskom periodu. Cena kilograma žive vage bila je i 105 dinara, što ni izbliza ne pokriva ni proizvođačku cenu“, ukazao je Nedimović.

Zbog toga je, kako je dodao, manje prasića stavljeno u obor i samim tim je smanjena i ponuda.

Takođe je predočio da je na evropskom tržištu došlo do povećane tražnje za svinjskim mesom sa Dalekog istoka, na šta je tržište odreagovalo skokom cena.

Na primedbu da „farmeri optužuju državu da ne daje dovoljno subvencija kako bi se uvoznički lobi obogatio“, Nedimović je rekao da ključ predstavlja ubrzano pravljenje plana „kako da bespovratnim sredstvima u određenom procentu od investicije, obnovimo postojeće objekte i izgradimo nove za uzgoj svinja“.

„Isto tako, razvićemo model sa međunarodnim finansijskim institucijama za razvoj novih i modernizaciju postojećih prerađivačkih kapaciteta“, rekao je on.

Povodom činjenice da se poljoprivrednici iz godine u godinu susreću sa sve intenzivnijim i obimnijim vremenskim nepogodama, ministar je ocenio da „jedina stvar koja može da nas dugoročno spase, jeste promena filozofije…“.

„To treba da se ogleda, s jedne strane, u razvijanju modernih, naučno priznatih mera fizičke zaštite, i s druge, u razvijanju finansijskih mera zaštite“, kazao je Nedimović i poručio da u tome partneri treba da budu poljoprivrednici, lokalne zajednice, Republički hidrometeorološki zavod, Sektor za vanredne situacije MUP-a, i naučni radnici.

Prema njegovim rečima, kada je reč o agraru kao velikoj šansi Srbije, potrebno je da se okrenemo investicijama u objekte, opremu, mehanizaciju, u one delove poljoprivrede koji mogu doneti dodatnu vrednost.

Takođe je najavio brzo otpočinjanje kontrole bezbednosti pojedinih namirnica u okviru nacionalne laboratorije, „da konačno stavimo u funkciju ovaj projekat o kome se priča bezmalo deceniju“.