banner-image

Domaćeg mleka nemamo, a tržište preplavljeno

Farmeri, proizvođači mleka u Srbiji već dugo su u teškoj situaciji, a scenario koji se može predvideti na osnovu dešavanja na tržištu ne uliva poverenje – bliži je stavljanju još više katanaca na farme nego rešavanju problema i oporavku ovog sektora, zajednička je ocena poljoprivrednika koji su prisustvovali današnjem skupu „Izazovi mlečnog govedarstva: Holandija i Srbija“, na Univerzitetu u Novom Sadu.

-Došli smo ovde da vidimo gde se mi danas nalazimo, da nam neko od nadležnih, stručnih i upućenih u mlekarski sektor to kaže. Mi zapravo znamo gde smo – u teškoj situaciji. Jedan od velikih problema je otvoreno tržište prema Evropskoj uniji. Prelevmani koji su na snazi malo nam pomažu, imamo uvoz svega i svačega – i mleka, i mleka u prahu, i raznih surogata, i pavlake, maslaca… Potpuno je apsurdna situacija da nemamo u Srbiji dovoljno mleka ni za 50 odsto svojih potreba, a u praksi imamo višak koji se stvara uvizom. Pod ogromnim smo pritiskom uvozničkog lobija – kazao je novinarima predsednik UO Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić.

Sa skupa koji su organizovali Odeljenje za poljoprivredu Ambasade kraljevine Holandije, Pokrajinski sekretarijat  za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Departman za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Press centar Udruženja  novinara Srbije je poručeno da Srbija ima veliki potencijal u mlečnom govedarstvu, da tu branšu prati i niz ozbiljih problema koje najbolje na svojoj koži osete farmeri, te da ćemo ovaj sektor najbrže unaprediti ako budemo učili od jednih od najboljih – Holanđana.

Holandski stručnjaci za govedarstvo Johanes Brolsma i Erik Gosteli predstavili su praksu ove zemlje kada je mlečnom govedarstvu reč i preneli iskustva i savete brojnim domaćim farmerima i prerađivačima koji su prisustvovali stručnom skupu. Predstavljen je sistem organizacije transfera znanja u Holandiji, a upriličena je i panel diskusija namenjena informisanju javnog sektora i izazovima sa kojima se susreću proizvođači i prerađivači u sektoru mlečnog govedarstva u Srbiji uz primere iz holandske prakse.

Ataše za poljoprivredu za zapadni Balkan Martin Vegen istakao je da je saradnja između Holandije i Srbije dobra i da je treba unaprediti zarad interesa stočara, odnosno proizvođača mleka u našoj zemlji ali da je odgovornost i na samim proizvođačima koji bi više trebalo da porade na udruživanju.

-Holandija je vodeća u proizvodnji mleka upravo zbog toga što su farmeri udruženi. Više udruženih farmi ima veću moć, a samo je na proizvođačima da li će organizovati individualnu ili širu proizvodnju – kazao je Vegen.

Vojvodina bi da osnuje edukativni centar

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević rekao je da postoji ideja o osnivanju edukativnog trening centra na teritoriji Vojvodine koji bi bio osmišljen po uzoru na slične holandske obrazovne centre.

On je istakao da je stočarstvo jedna od najvažnijih grana u poljoprivredi a ovo način da na jednom mestu okupe donosioci odluka, predstavnici naučnoobrazovnih i istraživačkih ustanova, poljoprivredne savetodavne službe i sami poljoprivredni proizvođači, kako bi se zajednički unapredilo stočarstvo u Srbiji i dalo mu se mesto koje i zaslužuje spram svojih prirodnih preduslova i svoje duge stočarske tradicije. Rekavši da je jedan od prioriteta međusobno udruživanje poljoprivrednih proizvođača, njihovo ispomaganje, savetovanje, razmena korisnih informacija i iskustva, sekretar je naglasio i potrebu da se trenutno veliki broj poljoprivrednih asocijacija usaglasi i ujedini u referentniju i snažniju asocijaciju koja bi automatski adekvatnije predstavljala proizvođače u komunikaciji sa državnim i naučnim instuitucijama.

(Agrosmart)