banner-image

Prerađivači skrojili cene – soja 38,5 dinara, suncokret 34,6

Poljoprivrednici su ubrali letinu i svakako mogu biti zadovoljni onim što su na njivama proizveli ali još uvek ne znaju po kojoj ceni će robu prodati jer otkupljivači ne izlaze pred njih sa konačnim uslovima otkupa. Zvaničnih informacija još uvek nema, a prema onome što smo mogli čuti u razgovoru sa predstavnicima prerađivačke industrije i trgovcima paorskom robom, cene će svakako biti niže od onih koje ratari smatraju odgovarajućim. 

Juče i danas se u agrobiznis branši, odnosno među najvećim domaćim otkupljivačima uljarica baratalo cenom soje od 38 do 40 dinara, sa PDV – om. Prema neformalnim informacijama, kod najvećih kompanija koje otkupljuju uljarice, poput “Viktorija grupe”, najverovatnije će predložena konačna cena soje za proizvođače biti 38,5 dinara sa PDV-om.

Koliko će na kraju proizvođači dobiti – odrediće zemljoradničke zadruge pojedinačno i otkupljivači koji rade za “Viktorija grupu” i druge kompanije.

Kako je rečeno “Agrosmartu”, suncokret se vrti oko 282 evra po toni, odnosno 34,6 dinara po kilogramu “franko fabrika ” u Šidu. Pre desetak dana, podsetimo, “Agrosmart” je najavio da će kompanija “Dijamant” najverovatnije suncokret plaćati oko 34 dinara kilogram, te da će zrenjaninsku fabriku u uslovima otkupa pratiti i druge industrije ulja, što se, sudeći prema najnovijim informacijama do kojih smo došli, pokazalo tačnim. Akontna cena koju su davale domaće uljare bila je 30 dinara kilogram, a ratari su pred početak žetve isticali da nijedna konačna cena niža od 42 dinara za njih ne bi bila prihvatljiva. Prerađivači, međutim, nisu pratili zahteve, odnosno očekivanja paora.

Ni cena kukuruza, sve su prilike, neće zadovoljiti težnje proizvođača. Kako se može čuti od ratara, a i na berzama, trgovanje je zamrlo, tražnje za žutim zrnom gotovo da nema. Prema informacijama koje smo dobili od trgovaca, kilogram kukuruza ovogodišnjeg roda JUS kvaliteta kreće se od 13,5 dinara do 14 dinara, sa PDV-om.

Elem, rod svih useva ove godine je dobar, kod pojedinih kultura i rekordan. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku  ukupno je zasejano preko milion hektara kukuruza, oko 202.000 hektara suncokreta, 185.756 hektara soje i 49.301 hektar šećerne repe. Bili su povoljni klimatski uslovi pa se prognozira rod kukuruza od čak osam miliona tona kukuruza, do 700.000 tona suncokreta, a soja će, očekuju stručnjaci, poneti u proseku 3,3 tone (pa i 3,5 tona) po hektaru te će i nje biti kao u narodnijim godinama.

Dakle, robe ima, što je svakako dobro, ali valja imati na umu da zbog raznih okolnosti trgovina i izvoz stoje. Kukuruz naročito nije privlačan kupcima. Nema dovoljno skladišnog prostora, izvoznici nemaju barže i, kako se može čuti, nema izgleda da se ubrzo situacija popravi. Najveći su problemi s transportom – Dunav je nizak, a za drugu polovinu oktobra prognozira se i najniži nivo. Železničkim i drumskim saobraćajem se inače izvoze male količine poljoprivrednih proizvoda i to nije rešenje.

Kada je o izvozu soje reč, i to će, izgleda, sačekati bolje dane. Cena soje na inostranom tržištu trenutno je niža  nego kod nas pa trgovci kažu da se u izvozu ove robe najviše može dobiti  34 do 35 dinara, što njima ne odgovara.

Izvoz pšenice otežan je zbog naše stare boljke koju nikako da prevaziđemo – neblagovremene klasifikacije po kvalitetu. Kako smo čuli od trgovaca, hlebno žito koje ima više od 12 odsto proteina ima i dobru cenu, 17 do 18 dinara kilogram, ali pšenica ispod tog kvaliteta nema tržište, a cena joj je oko 14 dinara. 

Svako ima svoju računicu

Poljoprivrednicima, pre svega proizvođačima kukuruza,  se preporučuje da stave robu u skladišta i čekaju bolju cenu. Poljoprivredna udruženja apeluju na ratare, pre svega one koje nemaju veliku proizvodnju, da žuto zrno stave u ambare, da ga ne daju po mizernim cenama jer jedino tako mogu da utiču na otkupljivače i da se izbore za bolje uslove.

Šta vredi što je rod svih kultura ove godine izuzetan kada su cene ispod svakog nivoa, poručuju poljoprivrednici, a trgovci im odgovaraju da se bolje preračunaju je, kako kažu  – uz ovako dobar rod, i uz niže cene, imaju pristojnu zaradu.

Pomenimo, ovih dana na Produktnoj berzi u Novom Sadu nije zabeleženo trgovanje. Prema najnovijim informacijama ove berze u Čikagu je cena soje 357,5 dolara po toni, a kukuruza 136,2 dolara. 

S. Gluščević