banner-image

Pšenica nikla, sve pisati u knjigu setve

Pšenica koja je posejana početkom oktobra meseca je isklijala. Intenzivnom porastu pogodovalo je vreme koje je odgovaralo kada je u pitanju temperatura za nicanje. S obzirom na to da pšenica još uvek nije posejana u planiranim okvirima ona u kasnijoj setvi intenzivno će klijati tek u proleće kada se temperature povećaju iznad pet stepeni celzijusa ističu stručnjaci.

Da bi proces klijanja mogao da počne potrebno je da su obezbeđeni temperatura, voda i vazduh. Upijajući vodu zrno počinje da bubri, ubrzo nastaju hemijske promene u zrnu. Klica počinje da raste. Prvo korenčić klice probija omotač i dalje raste, zatim raste primarno stablo koje takođe probija omotač i izlazi napolje. U Sremu je ovaj proces kod ranije posejane pšenice očigledan.

Sada predstoji obilazak parcela i redovno beleženje promena u knjigu setve kako bi se znalo šta treba preduzeti u cilju postizanja što boljih prinosa.

Pšenica klija na temperaturi od jedan do dva stepena celzijusa, ali pri ovoj temperaturi klijanje teče veoma sporo. Povećana temperatura ubrzava proces a optimalna je 15- 20 stepeni i tada seme klija za dva do tri dana. Da bi zrno klijalo potrebno je da upije vode u količini 40-50 posto od ukupne mase zrna. Kiša koja je padala u prethodnom periodu pogodovala je pšenici.

Sa pojavom prvog pravog zelenog lista na površini zemljišta počinje faza nicanja. Minimalna temperatura za nicanje je četiri do pet stepeni. U kasnijoj setvi nicanje će nastupiti tek u proleće kada se temperature povećaju iznad pet stepeni. Pored temperature i vlažnosti zemljišta na brzinu nicanja značajno utiče i dubina setve. Pri dubokoj setvi potrebno je duže vreme da stabaoce probije dublji sloj zemljišta da bi izašlo na površinu i obratno.

{youtube}Rt_wxZHxM4k{/youtube}

(Sremska TV)