banner-image

Roboti zamenili mesare – seku 600 životinja na sat

U jednoj od prostorija fabrike Scott Technology sa Novog Zelanda radi proizvodna linija od desetak robota koja skida meso sa 600 životinjskih tela u sat vremena. Automatizovane ruke stežu delove sirove jagnjetine, dok druge upravljaju sečivima i malim noževima nalik giljotinama i seku meso. A za nadgledanje čitavog procesa potreban je samo jedan čovek, piše Business Insider.

Ova robotička kompanija sa Novog Zelanda razvija potpuno automatizovane robote za obradu mesa koji isecaju različite delove jagnjetine, svinjetine i junetine. Mnoge kompanije za prerađivanje i distribuciju mesa misle da će korišćenje ove tehnologije (umesto ljudske radne snage) mnogo unaprediti ceo proces obrade mesa.

Najveća svetska kompanija za proizvodnju mesa JBS već investira u ovu tehnologiju i prošle godine su kupili udeo u Scott Technology u vrednosti od 41 milion dolara.

„Ove dve kompanije zajedno rade na razvoju robota za obradu junetine i svinjetine za američko tržište“, rekao je Chris Hopkins, direktor firme Scott Technology. „Mnoge fabrike za preradu mesa koriste automatizovane mašine, ali naši sistemi  su posebni jer koriste veštačku inteligenciju. Za razliku od većine mašina, koje koriste unapred programirane poteze za sečenje mesa, naši roboti skeniraju i sagledavaju oblik svakog komada mesa ponaosob, te ga shodno tome na specifičan način i isecaju. Algoritmi u našoj tehnologiji koriste sistem dubokog učenja, što znači da sami roboti vremenom postaju pametniji kako se susreću sa novim komadima mesa“, objasnio je Hopkins.

I dok su mnoge fabrike za preradu mesa u svetu već počele da koriste ove robote, američke fabrike se i dalje uveliko oslanjaju na ljudsku radnu snagu. JBS će uskoro testirati ove mašine u nekoliko svojih fabrika jagnjetine, iako su odbili da komentarišu bilo kakve detalje o tome.

Zamena ljudske radne snage ovom tehnologijom može unaprediti proizvodne sisteme u mesnoj industriji, a dve fabrike u Australiji i Novom Zelandu koje je koriste obrade oko milion životinja godišnje. Roboti takođe eliminišu i troškove ljudskih grešaka, pa tako fabrike imaju manje odbačenog mesa, tačnije sortiranje i merenje, kao i manje povreda (prema ovogodišnjem izveštaju Kancelarije za odgovornost američke Vlade radnici koji direktno rade sa mesom češće se povređuju od svih radnika u drugim sektorima prerađivačke industrije).

Ono što jedino za sada predstavlja važan predmet problematike ove tehnologije jeste obrada kravljeg mesa. Krave su ovim robotima teške za obradu jer su velike i zahtevaju više „teške mašinerije“, a takođe imaju i više grupa mišića pa robotima može biti malo teže da ih sve razlikuju. Naravno, Scott Technology rade na preciznijim robotima za obradu junetine, a tri tipa ovih robota je već predstavljeno prošle godine iako još uvek nisu spremni za masovni internacionalni izvoz.

B. Džinić

{youtube}MZIv6WtSF9I{/youtube}