banner-image

Biosens vodi srpsku poljoprivredu u budućnost

Zahvaljujući velikom uspehu Insituta „Biosens“, za srpsku nauku zasigurno dolaze bolji dani. Ovaj institut iz Novog Sada osvojio je ubedljivo prvo mesto u najjačoj evropskoj konkurenciji najprestižnijeg programa „Horizont 2020“ i na taj način za našu nauku obezbedio 28 miliona evra. Ta pobeda je najveći uspeh srpske nauke u novije doba, a dobijena sredstva biće namenjena stvaranju Evropskog centra izvrsnosti za naučna istraživanja.

Prikazano je idejno rešenje zgrade koja će narednih godina i decenija privlačiti i srpske i naučnike iz čitave Evrope. Suština projekta je povezivanje moderne tehnologije i poljoprivrede, što će doprineti ubrzanom ekonomskom razvoju zemlje. Od dobijenog novca izgradiće se najjača naučna infrastruktura u Evropi.

Autor nagrađenog projekta Vesna Crnojević Bengin naglašava da se radi o naučnoj opremi kakvu malo koja institucija na svetu ima.

„Govorimo o zapošljavanju oko 150 novih naučnika. Planiramo jednu demonstracionu farmu na kojoj će poljoprivrednici imati šansu da iz prve ruke vide i probaju šta to nove tehnologije mogu njima da donesu“, kaže Vesna Crnojević Bengin.

A mogu mnogo toga. „Biosens“ je već zakoračio u poljoprivredu budućnosti.

Do kvalitetnijeg i sočnijeg voća u Srbiji u bliskoj budućnosti moći će da se dođe uz pomoć agrorobota „Sose“ i „Lale“ koji izlaze na teren, skeniraju biljke i zemljište i na osnovu toga prave uputstva za proizvoiđače kako da ostvare svoj cilj.

Prognoze su da će do 2050. godine na planeti biti 10 milijardi stanovnika, pa će potrebe za dodatnom hranom biti veće za 70 odsto.

Resursi su ograničeni, a uz modernu tehnologiju postići će se maksimalan kvalitet hrane i iskorišćenost zemljišta.

Direktor Instituta „Biosens“ Vladimir Crnojević objašnjava da se sa satelitskih slika dobija varijabilnost useva i omogućava mašinama koje imaju satelitsko navođenje da već sada varijabilno primenjuju mere đubrenja, navodnjavanja, varijabilne setve.

„Proizvod je čistiji, jeftiniji i kvalitetniji i očuvana je životna sredina“, ističe Crnojević.

Iako već ima pojedinačnih dobrih primera primene IT tehnologije u poljoprivredi, za opšti uspeh potrebno je više.

Miodrag Kostić iz „MK grupe“ kaže da ne postoje kompanije koje mogu da integrišu sve na jednom mestu i da od toga naprave praktičnu primenu koja će na kraju dovesti do održive i efikasnije poljoprivrede i to je upravo ono što oni rade.

„Mi smo deo te priče i podržavaćemo to, jer smo u principu najveća poljoprivredna kompanija u zemlji“, kaže Kostić.

Savetnik za poljoprivredu predsednika Vlade Dragan Glamočić smatra da je ovo jedan novi iskorak i mogućnost da Srbija uhvati voz sa najrazvijenim zemljama sveta, čak možda i da ih prestigne.

„Ne možemo više da spavamo, ne možemo više da radimo kao što su naši dedovi radili, ali nove generacije itekako uspešno primenjuju moderne tehnologije po Srbiji i to nam uliva svima neku nadu za budućnost“, kaže Glamočić.

Uspeh „Biosensa“ i Srbije kao jedine zemlje van Evropske unije vratilo je našu zemlju na mapu Evrope, smatra naučna javnost. Poruka je, nadaju se, poslata onima koji imaju dilemu ostati ili otići.

(RTS)