banner-image

Evropi sad Japan važniji za izvoz od Rusije

Mesečna prosečna vrednost izvoza prehrambenih proizvoda Evropske unije u oktobru prošle godine stabilizovala se na visokom nivou – 11,4 milijarde evra, što je približna vrednost onoj iz oktobra 2015., dok je ipak ona u septembru 2016. ostala kao rekordna.

Kako se navodi u najnovijem izveštaju Evropske komisije o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima do oktobra 2016. najveći porast izvoza zabeležen je na azijskim tržištima – kineskom (+ 78 miliona evra), južnokorejskom (+ 66 miliona evra), vijetnamskom i japanskom (oko + 40 miliona evra), a proizvodi koji su zabeležili porast u izvozu su hrana za novorođenčad (+ 57 miliona evra), maslinovo ulje (+ 49 miliona evra), svinjetina (+ 45 miliona evra) i žive životinje (+ 45 miliona evra).

Zanimljivo je da je porast u izvozu prehrambenih proizvoda od 1,9 odsto u periodu novembar 2015 – oktobar 2016. zabeležen u državama kao što su SAD (+ 8 odsto), Kina (+ 12 odsto), Japan (+ 0,4 milijarde evra) i Vijetnam (+ 330 miliona evra), dok je na primer izvoz EU u Hong Kong i Rusiju znatno opao. Tako je jedna od bitnih izvoznih destinacija za EU kao što je Rusija sada pala na 5. mesto, iza SAD, Kine, Švajcarske i Japana.Kada govorimo o proizvodima koje EU izvozi porast je zabeležen u izvozu svinjskog mesa (+ 1,2 milijarde evra), iznutrica i masti (+ 477 miliona evra), svežeg povrća (+ 469 miliona evra) i maslinovog ulja (+ 435 miliona evra).

Japan je sada po rangu četvrto važno tržište za izvoz Evropske unije kada su u pitanju prehrambeni proizvodi. Pregovori o bilateralnoj tržišnoj saradnji su u toku i njihov uspešan zaključak bi otvorio mnoge prilike za evropski prehrambeni sektor.

Prethodnih godina je vrednost izvoza prehrambenih proizvoda u Japan bila oko pet milijardi evra godišnje, dok je prethodne dosegla čak 5,3 milijarde, uglavnom se fokusirajući na svinjetinu, vino i vermut, sir i likere, od čega sir, vino i meso spadaju u najvažnije izvozne kategorije.

B. Džinić