banner-image

Prelevmana nema, jeftino mleko iz uvoza stiglo, farmeri strepe

Nije ni mesec dana prošlo od ukidanja prelevmana, odnosno uvoznih taksi, a rafove domaćih trgovina zauzimaju mleko i mlečni proizvodi iz evropskih zemalja. Tako se, recimo, u jednom od najvećih ovdašnjih trgovinskih lanaca ovih dana može kupiti litar „alpskog“ dugotrajnog mleka sa 3,5 odsto mlečne masti po 109 dinara. Istovremeno, mleko najvećeg domaćeg proizvođača, takođe dugotrajno, ali sa 3,2 odsto mlečne masti košta preko 120 dinara litar.

Alpsko mleko u beogradskim radnjama

Svakako, dobra vest za potrošače, ali ne i za proizvođače mleka, farmere‚ koji su na to upozoravali i koji, kako kažu, nisu očekivali tako brzu reakciju tržišta. Spremaju se, vele, za najgori scenario koji ih može snaći već na proleće – drastično smanjenje otkupnih cena i gašenje farmi.

A gde je sad ministar?

-Vidite da evropski farmeri žestoko protestuju i prosipaju velike količine mleka u prahu po zgradi Evropskog parlamenta. Pitamo se samo gde je sad priča o tome kako je stanje na evropskom tržištu mleka stabilno i kako nema razloga da držimo prelevmane ministra Branislava Nedimovića i ostalih koji su ga podržavali. Evo, već nakon petnaetak dana stiže potvrda da smo bili u pravu kada smo tražili da ova vrsta carinske zaštite ostane do juna. Protesti u Briselu demantuju ministra koji nas je uveravao kako neće biti tako – kaže za „Agrosmart“ predsednik Udruženja mlekara Mačvanskog okruga Goran Vasić. – Kako sada ministar reaguje? Da li smo ispali budale što smo upozoravali sve vreme na to da je pametnije sačekati pola godine? Jednostavno, tada je zgodniji trenutak za ukidanje prelevmnana, veća je potrošnja mleka i u Evropi i u Srbiji.

Naš sagovormnik napominje da u ovom  momentu mlekare imaju blagi višak mleka tako da farmeri na svojoj koži još uvek nisu osetili direktne posledice ukidanja prelevmana. Međutim, upozorava na to da će april i maj biti „veoma kritični“.

-Ovo je period u kojem mlekare imaju viškove jer je manja prodaja gotovih proizvoda. Na proleće kreće sezonsko povećanje količina mleka u Srbiji pre svega zbog ispaše. Jednostavno, puste se krave na farmama u Vojvodini i centralnoj Srbiji, a ta ishrana poboljšava količinu i kvalitet mleka. U tom trenutku se ne povećava potrošnja na tržištu, gotovi proizvodi se traže na leto i u ranu jesen. A mlekare uvek u aprilu i maju, kada im se stvore viškovi, obaraju cenu mleka. Takva je praksa i kada je stabilnije stanje na tržištu, a pogotovo će biti sada. Sigurni smo da će mleko iz Evrope da osvaja naše tržište. Strani trgovci su spremni da u određenom momentu daju jeftinije svoje proizvode, čak i da gube na njima, a kada zauzmu tržište onda lako posle sav svoj gubitak nadoknade. To je strategija svih velikih firmi – objašnjava Vasić.

Tržište otkupa u haosu, država nema laboratoriju

Prekjučerašnji protest u Briselu 

-Najteže nam pada to što imamo neuređeno tržište sirovog mleka. Mi nemamo ni jasne ugovore sa mlekarama, ni laboratoriju koja radi analize, ni jedinstven sistem po kojem sve mlekare moraju da se ponašaju. Opet insistiramo na tome da je referentna nacionalna laboratorija bila bitna i da sve mlekare moraju po jedinstvenom sistemu da rade analizu mleka. Da se već jednom prestane sa pričom kako male mlekare proizvode mleko sa bekterijama. Šta se desilo sa poslednjom aferom u kojoj su se pojavljivale neke male mlekare? Sve naslovne strane su brujile o tome, a niko ne insistira na završetku priče. Male mlekare su žigosane kao trovači naroda. Pa gde je sad ministar, gde su instituti, Uprava za veterinu? Neko se u toj aferi ovajdio, a mlekare su pretrpele nenadoknadivu štetu – kaže Vasić.

Moglo je drugačije

Agrarni analitičar Vojislav Stanković dugo je ukazivao na štetne posledice ukidanja prelevmana na uvoz mleka i takođe se zalagao za ostanak te mere na snazi još neko vreme, u korist domaćih proizvođača mleka. On kaže da se, imajuću u vidu trgovinske globalne sporazume i pravila koja vladaju unutar Evropske unije, mogao izdejstvovati ostanak prelevmana da su naši zvaničnici bili za to. Međutim, volja je izostala.  

Osvrćući se na mere podsticaja stočarske proizvodnje u ovoj godini, koje predviđaju i nova davanja za krave, Stanković ocenjuje da su te mere širokjo postavljene.

-Ne može se razdvojiti mlečno govedarstvo od ukupne govedarske proizvodnje. Posebno  zbog toga što se mora voditi računa o rasnom sastavu. U mlečnom govedarstvu su sve više zastupljeni mlečni tipovi krava, a u tovu – simentlaska rasa koja je kombinovanih svojstava za mleko i meso, kao i mesni tipovi goveda – objašnjava Stanković.

Ovaj stručnjak naglašava da je obnavljanje ove proizvodnje, ukolko do toga dođe zbog nepovoljnih mera agrarne politike, dugoročan i veoma skup proces.

Podsetimo, prelevmani za uvoz svinjetine, kao i mleka i mlečnih proizvoda poput pavlake i sira iz EU ukinuti su 29. decembra, dok su za žive svinje domaće vrste do 50 kilograma prestali 31. decembra prošle godine. Predstavnici Vlade obrazložili su da ta mera zaštite domaćih proizvoda i proizvođača nije više neophodna jer se situacija na evropskom tržištu stabilizovala, odnoso porasle su cene ovih proizvoda pa ih, kako su kazali, nećemo uvoziti. Sudeći po rafovima u prodavnicama, situacija je sasvim drugačija.

S. Gluščević