banner-image

Lešine u vodama Banata, preti ekološka katastrofa

Poljoprivrednici i stočari iz Banatskog Karađorđeva, Novog Itebeja i Srpskog Itebeja uzaludno pokušavaju da nadležnima u opštini Žitište ukažu na problem sa kojim se suočavaju, a koji bi mogao da preraste u ekološku katastrofu. Naime, već duže vreme oni prstom upiru na starijeg vlasnika salaša, smeštenog na tromeđi pomenutih sela, čija se stoka nalazi na nomadskoj ispaši u ovom delu atara. Ne samo da im goveda i svinje uništavaju useve na njivama, nego poljoprivrednici i stočari zatiču uginulu stoku po atarima i u reci.

– Pre nekoliko dana u Starom Begeju pronađeno je više leševa uginule stoke sa obližnjeg salaša. Poljoprivrednici više i ne strahuju za svoje useve već za zdravlje, jer u ovom delu atara čim temepratura pređe u plus nije moguće raditi zbog nesnosnog smrada uginulih životinja – upozorava u izjavi za „Dnevnik” Milan Pribić iz Banatskog Karađorđeva, dodajući da je više od 80 poljoprivrednika potpisalo peticiju za rešavanje problema.

Po rečima Pribića, o svemu su obavešteni veterinarska inspekcija, čelnici žitištanske opštine, kao i policija, ali rešenja još nema na vidiku.

– Apelujemo na nadležne da hitno reaguju i da uklone ostatke životinja jer dolaskom toplijih dana preti opasnost od zaraze. Nekoliko kilometara nizvodno, vodom iz Starog Begeja poji se stoka sa više pašnjaka u Banatskom Dvoru i Jankovom Mostu, a takođe i ribnjaci koji su smešteni uz ovaj vodotok koriste vodu iz ove reke – ukazuje Pribić i pita se zašto niko nije reagovao ni nakon više molbi meštana i pisanja svim nadležnim institucijama.

Isto se pitaju i ostali poljoprivrednici i stočari koji su krajem februara organizovali protestno okupljanje u ugroženim atarima, a snimke objavili na društvenim mrežama.

-To je strava i užas, rečima se ne može opisati. Zaticali smo slike kako mangulice jedu lešine krava. Kod mene nadležni dolaze da stave minđuše na stoku, a ovde ne mogu da stanu u kraj jednom čoveku – izjavio je jedan od poljoprivrednika iz Novog Itebeja. 
Među nezadovoljnim poljoprivrednim proizvođačima, koji su učestvovali u protestu, bilo je i onih kojima je stoka, koja nije ni pod čijom kontrolom, uništila dvadeset metara njiva pod kukuruzom.

– Stoka mi je ugazila oko pola jutra zemlje, a sa vlasnikom životinja ne mogu da se sporazumem da bi mi isplatio štetu. Još me je pitao zašto ne prodam zemlju ako mi ne odgovara i kad nemam koristi od nje – ispričao je Šandor Kovač iz Srpskog Itebeja. 

Ž. Balaban, Dnevnik