banner-image

Manić: Poljoprivrednici konačno dobijaju svoju komoru

Ponovo je, zbog silnih problema koji muče paore, pokrenuta inicijativa za osnivanje poljoprivredne komore, a ovoga puta, uveravaju poljoprivrednici, neće sve ostati mrtvo slovo na pa papiru već ćemo dobiti snažnu nacionalnu organizaciju koja će imati podršku najvećih evropskih asocijacija.

Dogovor poljoprivrednika iz cele Srbije konkretizovan je pre par dana, na Šestom saboru poljoprivrednika, u Vrnjačkoj Banji, čiji su organizatori bili Asocijacija SPAS, Centar za razvoj sela poljoprivrede i negovanje tradicije, Savez malinara Srbije, Udruženje odgajivača simentalske rase i asocijacija poljoprivrednika ”Banatski paori“. Na Saboru je formiran odbor za osnivanje poljoprivredno-šumarske komore, a predsednik tog inicijativnog tela je sekretar asocijacije “Banatski paori” Nenad Manić.

-Tačno je da je sličnih inicijativa bilo i ranije ali niko konkretan korak nije napravio. Saboru proizvođača prisustvovao je veliki broj asocijacija i udruženja iz cele Srbije, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, ukupno više od 300 učesnika i zaista je zdušno podržana inicijativa da se pristupi osnivanju poljoprivredno-šumarske komore – kaže Manić za Agrosmart.

Ukazavši na niz problema s kojima se susreću poljoprivrednici on je izdvojio dva goruća – nerealna prezaduženost poljoprivrednika za PIO osiguranje i prodaja zemlje strancima.

 – Poljoprivrednik, kada se jednom prijavi u PIO, ne može da se odjavi praktično dok ne ode u penziju ili dok ne rasproda svu imovinu ili pak dok mu država ne uzme sve  zbog dugovanja. Apsurdno je to što jednaku penziju dobijaju I oni koji su plaćali doprinise 15 godina i oni koji su to činili 30 godina, i oni sa pola hektara i oni sa 500. Poslali smo ministru Branislavu Nedimoviću konkretan predlog za rešenje ovog problema koji podrazumeva otpis dugova – kazao je Manić.

Prenoseći ocenu učesnika Sabora da su mala i srednja gazdinstva slabo organizovana i da niko ne zastupa njihove interese, naš sagovornik je ocenio da su na drugoj strani  “ekstraprofiteri, špekulanti nad imovinom i zemljištem, monopolisti i tajkuni”.

-Problem prodaje zemljišta strancima može se rešiti donošenjem zakonske odredbe po kojoj strana fizička lica koja osnuju preduzeće kao pravno lice u Srbiji ne mogu više u neograničenim količinama da kupuju oranice, kao što je slučaj u brojnim evropskim zemljama – rekao je on.  

Sve to, kako kaže, podstaklo je poljoprivrednike, I to širok front, da naprave inicijativni odbor i plan daljeg rada. Uključeni su i ratari, i stočari, i voćari, i povrtari…, a svi će rešavati isti problem.

Po Manićevim rečima o svemu su obaveštene i Asocijacija evropskih farmera, Copa, i zadruga, Cogeca, koje su sa zadovoljstvom prihvatile inicijativu srpskih farmera i ponudile pomoć. Reč je o organizacijama koje imaju veoma jak uticaj na Zajedničku poljoprivrednu politiku EU i donošenje odluka iz oblasti agrara I ruralnog razvoja.

-Dobili smo njihovu podršku,  žele nas kao pridružene članove i žele da nam pomognu. Imamo kontakt u Briselu, komuniciramo sa udružemjina iz Švajcarske, Slovenije, Hrvatske, Češke… U rad smo uključili i studente da nam pomognu oko izrade normativnih akata i kosultacija sa kolegama iz Slovenije  i drugih zemalja – kaže Manić.

S. G.