banner-image

Pčelama pravi tople domove, sebi radno mesto

Dvadesetosmogodišnji Nikola Damljanović iz Plandišta, jedne od najsiromašnijih vojvođanskih opština, pre deceniju svoju budućnost nije video u poljoprivredi, niti je i razmišljao da se bavi pčelarstvom. Ali, sudbina je htela da bude pčelar ali i atestirani varilac koji će praviti “tople” domove za pčele, ali i platforme za njihov transpost do medonosnih polja i biljaka. 

– Pčelarstvom se bavim 10 godina, a počeo sam posle iznenadne očeve smrti. Iza njega ostale su košnice i pčele o kojim se trebalo starati. U samom početku nije mi bilo svejedno i nisam znao ništa o pčelarstvu. Razmišljao sam kako dalje, šta raditi sa društvima pčela da bi opstale i dalje se razvijale. Iz tog početnog haosa izlaz sam potražio u raznoj literaturi. Pomoću nje sam usavršio znanje, a vremenom i godinama stekao sam praksu i sada sam već pravi pčelar – priča za “Agrosmart” Nikola.
Priznaje da mu je ta decenija pčelarstva prošla u usponima i padovima, da je imao materijalnih problema da poveća broj društava, pčelinjak, a uz to morao je i da ide u vojsku.

Može se lepo od pčelarstva živeti

– Danas imam 30 društava i 10 rojeva. Prosečno izvrcam 30 kilograma meda po drušvu, s tim da isto toliko ostavim u košnicama pčelama da prezime zimu. Pčelarstvo je fabrika po vedrim nebom, ali je profitabilan posao. Mora se mnogo ulagati i raditi, stalno biti akivan, vredan i ažuran, jer se jedino tako ovaj posao isplati. Računica pokazuje da se od ovog posla može dobro živeti,ali da se mora uložiti dosta novca kako bi se imalo 150 pa i više društava. Ali, dobro je i ovako – kaže skromno Nikola.

Objašnjava da u okolini njegovog Plandišta nisu mnogo zastupljene paše za pčele jer ima malo bagrema i suncokreta, dok uljanu repicu poljoprivrednici retko sade.

Biće i košnica za prodaju

– I pored toga ove godne uspeo sam da obezbedim materijalna sredstva da poširim svoju delatnost i profit. Med sam prodavao na veliko, firmama koje imaju licencu za otkup meda, a ove godine očekujem da nastavim da zarađujem i da mi se vrati ono što ulažem. Od velike pomoći mi je to što sam i atestirani varilac koji se bavi poizvodnjom metalnih konstrukcija. Sam sebi pravim košnice, ali planiram da ih uskoro proizvodim i za prodaju odnosno za tržište. Proizvodim i pčelarske kontejnere-paviljone i platforme za transport pčela. Radim ih po sistemu tako da sam pčelar može da preveze košnice do mesta paše i nazad do pčelinjaka. Tako se olakša prevoz i osiguravaju košnice u toku prevoza – zaključuje Nikola Damljanović, mladi čovek koji je na najbolji način spojio pčelarstvo i varenje i od jednog i drugog napravio za sebe posao koji donosi profit.

Lj.Malešević