banner-image

Padaju cene hrane u svetu

Prema analizama Organizacije za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO) cene hrane na globalnom nivou padaju što je posledica postojanja velikih zaliha, ali i procene da će ovogodišnja žetva na svetskom nivou biti bogata. U martu su, na primer, cene hrane pale za 2,8 odsto u odnosuna prethodni mesec, dok je u poređenju s istim periodom prošle godine ovogodišnja cena bila niža za čak 13.4 odsto.

Nije sva hrana podjednako pojeftinila. Tako je cena kukuruza i pšenice u proseku pa za 1,8, a biljnog ulja za 6,2 odsto. Zabeležen je i pad cene palminog i sojinog ulja, ali ne u meri koliko je pala cena suncokretovog i ulja uljane repice. Cena ova dva pala je znatno više nego što se to očekivalo.

Cena šećera pala je za 10,9 odsto i nalazi se na najnižem nivou još od maja 2016. godine. Mleko je takođe znatno  jeftinije u odnosu na isti period prošle godine. Jedini skok zabeležila je cena mesa zbog povećanih zahteva iz azijskih zemalja.

FAO procenjuje da će ovogodišnji rod žitarica biti 2.597 milion tona što je samo devet miliona tona manje u odnosu na rekordnu 2016. godinu. Pad u proizvodnji uglavnom je vezan za smanjenu proizvodnju pšenice koja je niža za 2,7 odsto u odnosu na prošlu godinu i ove godine njen prinos se procenjuje na 740 miliona tona.

Očekuje se da će globalne zalihe pšenice ove godine porasti za 2,5 odsto u odnosu na prošlu godinu, zalihe kukuruza opašće za četiri, dok će pirinač ostati na istom nivou kao lane.

(Agrosmart)