banner-image

Heljda dobra za zdravlje, zemljište i klimu

Heljda je u poslednje vreme sve traženija kao zdrava, antialergijska namirnica. Takođe je poznata kao  usev koji sprečava eroziju i omogućava čuvanje hranljivih materija u zemljištu. Prema rezultatima istraživanja do kojih je došao Državni fakultet za poljoprivredu u Harisburgu u Pensilvaniji, ova biljka možeda ima veliku ulogu u mitigaciji, odnosno smanjenju negativnih posledica klimatskih promena.

Utvrđeno je, naime, da heljda smanjuje udeo ugljen dioksida u vazduhu, smanjuje potrebu za primenom mineralnim đubrivima i reflektuje sunčevu svetlost nazad u atmosferu. Korišćenjem heljde kao useva dobijaju se slični rezultati o uticaju na klimu kao kada se radi o  metodu proizvodnje biljaka koji ne uključuje obradu zemljišta.

Stručnjaci iz Pensilvanije tvrde da kada bi se na svim dostupnim površinama širom zemlje posejala heljda kao pokrovni usev to bi uticalo na mitigaciju 10 odsto aktuelnih emisija gasova sa efektom staklene bašte. Pokrovni usevi inače se koriste u cilju sprečavanja erozije, poboljšavanja kvaliteta i plodnosti zemlišta, povećanja biodiverzita i slično. Američki stručnjaci navode da se za sada ova praksa sprovodi u Merilendu gde se kao pkrovni usev koristi pirinač, dok u drugim državama uglavnom nisu motivisani za ovakvu vrstu aktivnosti.

Najveći značaj rezultata ispitivanja uloge heljde kao pokrovnog useva je to što se u ovom slučaju mogu uspešno iskombinovati  tradicionalna korist od korišćenja heljde u ove svrhe sa malo poznatim uticajem na saniranje klimatskih promena.

(Agrosmart)