banner-image

Trešnjina muva najveći neprijatelj proizvođača ovog voća

Trešnjina muva prisutna je u celoj Evropi, mada se masovno javlja u toplijim krajevima jer joj pogoduje toplije vreme. Napada plodove trešnje i višnje i smatra se jednim od glavnih neprijatelja proizvođačima ovog voća. Trešnjina muva najradije napada srednje i kasne sorte. Napadnuti plodovi su sa ubušenim larvama trešnjine muve, odnosno „crvljivi“, te nisu za tržište i ne mogu se izvoziti. Podložni su napadu saprofita i u vlažnim uslovima na takvim plodovima se često javlja trulež.

Odrasle jedinke lete tokom proleća i leta, odnosno od početka maja meseca pa sve do kraja jula. Veoma lako se mogu uočiti tokom toplog, sunčanog vremena kako lete oko drveta ili stoje na listovima i plodovima. Ženke obično počinju sa polaganjem jaja u vreme kada plodovi menjaju boju (žuta ili početak crvene). Odrasli insekti ne napadaju direktno plod, već najveće štete prave larve ove štetočine. One se hrane unutrašnjošću plodova, jedu njegovo meso i sišu sokove. Usled toga, trešnja i višnja se suše, trule i na kraju od njih ostane sasušena pokožica obavijena oko semenke.

Razvoj larve ovog insekta traje oko 20 dana. Nakon toga, larve silaze niz stablo, ulaze u zemljište na dubinu od nekoliko centimetara grade kokon u kome se transformišu u lutku i tu ostaju da prezime.
Ukoliko se radi o velikoj brojnosti ovog insekta, može doći do velikih gubitaka, pa i gubljenja kompletnog prinosa na stablu.

Ako postoji potreba za hemijskim suzbijanjem, preporuka je da se koriste insekticidi čija je karenca kratka, kako se ne bi ugrozila sama berba voća.

Pored hemiskih mera postoje i preventivne mere koje mogu smanjiti brojnost trešnjine muve. Preventivna mera je obrada zemljišta u voćnjaku tokom zimskog perioda, jer se na taj način uništavaju lutke koje prezimljuju, kao i postavljanje lepljivih klopki koje u odredenoj meri mogu smanjiti prisustvo trešnjine muve.

Vesna Nišavić Veljković, dipl.ing.
(PSSS)