banner-image

Država razmatra otkup pšenice po 18 dinara

-Država će pomoći ratarima da dobiju bolju cenu pšenice ovogodišnjeg roda, a Ministarstvo poljoprivrede je već predložilo Robnim rezervama da krenu sa interventnim otkupom.  Cena koju smo predvideli je 18 dinara za kilogram, a danas ćemo s Robnim rezervama utvrditi količine. Svakako ćemo nastojati da disperzujemo otkupna mesta, da ne dođemo u situaciju da neko iz Banata dobije otkupno mesto u Ćupriji – izjavio je danas u Novom Sadu, nakon sastanka sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Ministar nije mogao da precizira koje će količine pšenice ovogodišnjeg roda biti od poljoprivrednika otkupljene po 18 dinara, ali paori smatraju da bi to trebalo da bude najmanje 200.000 tona.

Pomenimo, otkupljivači ovih dana za pšenicu nude između 14 i 15 dinara, čime su ratari nezadovoljni jer, kako kažu, troškove proizvodnje ne ogu da pokriju ni sa 20 dinara.

Ministar je poljoprivrednicima koji su danas došli na sastanak u Vladi Vojvodine kazao da se nada da će u narednim danima biti otkupljena interventna količina pšenice kako bi se regulisalo tržište kako ne bi došlo do pokušaja eventualnog pravljenja monopola ili nekog sličnog ponašanja.

Po njegovim rečima postoji  aktivna komunikacija sa Komisijom za zaštitu prava konkurencije.

-To je jedini ovlašćen organ da rešava pitanja o tome da li postoje monopoli, karteli ili slično ponašanje I nemojte imati nikakvu dilemu, sve alate koji nam sroje na raspolaganju mi ćemo iskoristiti i za ovu, i za druge vrste proizvoda, kazao je Nedimović.

Kako je rekao, ove godine je posejano manje pšenice, ali će je biti dovoljno za srpske prilike, sigurno će biti i oko milion tona za izvoz, a tržište je to koje mora da opredeli stvari.

-Delimično nas ohrabruje današnji sastanak  jer osećamo da ima truda i pomaka u pravom pravcu, ali videćemo  kako će tržište reagovati. Procenujemo da je rod drastično manji od svih planova i prognoza. Kombajni su ušli u pšenicu, prinosi su manji, a kvalitet je nezadovoljavajući – kazao je nakon sastanka Slavko Vukov iz Udruženja poljoprivrednika Zrenjanin, koje je član Savez udruženja poljoprivrednika Banata.

Po njegovim rečima, nekoliko važnih pitanja bilo je danas na dnevnom redu u Pokrajinskoj vladi. Mahom su to sistemski problemi koji dugo traju i moraju se rešiti poput pitanja PIO dugovanja, odvodnjavanja, kao i pitanja  cene derivata goriva koji se koriste u poljoprivredi.

Gorivo rak-rana

– Apsolutno je nedopustivo i neodrživo da poljoprivrednici za naftu koju troše plaćaju punu cenu – 150 dinara. Nemoguće je to izdržati sa ovako niskim otkupnim cenama i malim subvencijama. Neizvodljivo je ispoštovati iole valjanu agrotehniku u takvim uslovima. Ministar poljoprivrede je najavljivao pre par meseci rešenje ovog problema, ali nema ga i dalje. Razumemo da to ne zavisi samo od Ministarstva poljoprivrede, već moraju i drugi resori da se uključe ali evo poziva od nas poljoprivrednika novom premijeru da se uključi u ovo – naglasio je Vukov i ocenio da bi, sa ovakvim stanjem i plaćanjem sadašnje cene derivata na jesen moglo doći do daleko lošije obrade, što će sledeće godine urzokovati znatno manji rod, lošije useve, a to će se sve odraziti na ukupne bilanse i izvoz.

On je podsetio na to da je 2007. godine važio zakon o akcizi. Ratari su bili oslobođeni plaćanja akcize na derivate u okviru 60 litara po hektaru, što je davalo dobre rezultate.

-Sad bi nas takvo rešenje zadovoljilo. Ne tražimo da nam neko pokloni naftu. Tražimo da nam država ne naplaćuje akcizu jer iz te akcize se grade putevi i infrastruktura koju mi zapravo i ne koristimo. Očekujem da se do jeseni nađe rešenje za ovaj problem jer će u suprotnom eskalirati nezadovoljstvo poljoprivrednika – poručio je Vukov.

Da se zna ko je proizvođač, ko otkupljuje

Mi smo pripremili i zakon o regulisanju tržišta poljoprivrednih proizvoda, jedan sistemski način da jednom za navek rešimo problem ko je proizvođač, ko je proizvođačka grupacija, ko je otkupljivač i ko može pod kojim uslovima da se bavi određenom delatnošću, a ne da se svako bavi čime stigne i da pušta deplasirane informacije baš uoči svake žetve i branja, kazao je Nedimović i istakao da će tome ministarstvo stati na put.

Razumevanje Ministarstva poljoprivrede

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da je za poljoprivrednike značajno što su  naišli na razumevanje ministarstva poljoprivrede, te da mu daju punu podršku kada je reč o intervenciji robnih rezervi.

Realno gledano, 18 dinara za kilogram mnogo je bolje nego 14, ali naša proizvođačka cena pšenice po kilogramu iznosi 22 dinara. Nadamo se da će ovom intervencijom ministarstvo uspeti da pokrene tržište kako bi se povećala cena i kako bi došlo do toga da makar pokrijemo svoje troškove proizvodnje, rekao je Kleut i dodao da smatra da bi minimum 200.000 tona moglo da pokrene tržište.

(Agrosmart)