banner-image

Svet je konačno dobio Dan pčela

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je pre nekoliko dana predlog Pčelarskog saveza Slovenije i 20. maj proglasila Svetskim danom pčela. Ovaj Dan obeležavaće se svake godine s ciljem da se čovečanstvo  podseti na važnu ulogu pčela za opstanak planete ali i upozori na  akitivnosti koje su doprinele da se broj pčela širom planete smanjuje. Inicijativu za uspostavljanje Dana pčela podržao je ogroman broj članica Ujedinjenih nacija uključujući SAD, Kinu, Rusiju, Indiju, Brazil, zemlje EU i druge.

Na čelu tima koji je predložio  uspostavljanje Dana pčela nalazi se slovenački minitar poljoprivrede Dejan Židan koji je rekao da su glasanjem u UN krunisani trogodišnji napori Slovenije da pčele i ostali  polinatori dobiju pažnju koju zaslužuju.

Inače, 20. maja rođen je slovenac Anton Janša (1734-1773) pionir modernog pčelarstva i jedan od najvećih stručnjaka u ovoj oblasti. On je bio prvi učitelj modernog pčelarstva kojeg je Marija Terezija svojevremeno imenovala za predavača u Bečkoj pčelarskoj školi.

S.K.