banner-image

Buketi ljutih čili papričica iz Kupusine

Buketi crvenih ljutih čili papričica za ukras ili da se gurmanluci dobro začine, zelene feferone i druga zimnica od papričica, pa  narandžaste bundeve za poslastice, asortiman su plodova poljoprivrednog gazdinstva Ilone i Tibora Buboša iz Kupusine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boje ovih plodova jesu jarke, kao na semaforu, ali su se uz uloženi trud pokazale kao dobitna kombinacija, ne zbog diplome saobraćajnog tehničara koju je stekao Tibor i nikada nije radio u struci, nego zato što su u poljoprivrednom gazdinstvu opredeljeni za useve oko kojih ima posla, a uz dodatni trud kao proizvodi iz domaće radinosti donose bolju zaradu.    

Gromovito ljute papričice jarko crvene boje, koje uzgajaju u bašti, Ilona i Tibor na pijacama i tradicionalnim manifestacijama u vojvođanskim mestima nude u buketima u vidu bidermajera i kao ljuti tucani začin, ali i u drugim isto tako žestoko ljutim proizvodima domaće radinosti.

 

Štand porodice Buboš okićen mnoštvom buketa crvenih čili papričica odmah privuče pažnju posetilaca na pijacama i etno priredbama.    

– Bukete čili papričica žene vole i uzimaju kao ukras, a muškarci kada zatreba jednom malenom papričicom začine pun bograč paprikaša – veli Ilona Buboš.

Ilona se specijalizovala za pravljenje buketa od ljutih papričica, u kojima se na nađe oko 200 crvenih plodova. Crveni buketi ljutih papričica traženiji su u inostranstvu pa ih porodica Bubor otprema poštom za Hrvatsku, Mađarsku, pa čak i za Kanadu.

– Na našem tržištu veći buketi čili papričica slabije se prodaju, jer narod nema para da ih kupi i po sniženoj ceni, ali u isporuci van zemlje prodaju se za 10 evra – saznajemo od Ilone.

Pravljenje svakog buketa zahteva pola sata ručnog rada. Buket čili papričica već na prvi pogled izgleda jednostavno i lepo, ali ipak njihovo pravljenje zahteva vremena, a i taj trud valja bar skromno naplatiti. Iz inostranstva bukete papričica najviše poručuju i kupuju naši ljudi iz dijaspore, kada u vreme praznika dođu zavičaj, pa im je to praktična i lepa uspomena, a ponesu ih i da obraduju poznanike.

Domaći kupci, spram standarda, radije se opredeljuju za manje jeftinije bukete. Međutim, ima i prilika kada cena nije u pitanju. Dešava se da buketi čili papričica u šali dobro dođu kao rođendanski pokloni, ali i kao bidermajeri za neveste.

Ilona i Tibor uzgajaju samo industrijsko bilje, pošto nemaju mnogo zemlje, a u setvenoj strukturi je ono što može bolje da se unovči na tržištu. U tu setvenu strukturu se uklapaju čili i druge papričice, koje uzgajaju na oko pola jutra. Nešto papričica završi u raznim ljutim prerađevina nalik ajvaru, ili se kisele i flaširaju, tako da gurmani mogu dobro da začine svoje specijalitete.

– Posvećeni smo ovome već godinama, imamo jedan krug mušterija kojima možemo prodati ono što proizvedemo. U poslednje vreme, koliko čujem, žene ljute čili papričice koriste za spravljanje krema, za kozmetičku upotrebu, a nije nepoznato da se paprika koristi u kozmetici – saznajemo od Tibora.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na istoj tezgi pored čili papričica i prerađevina, za koje se specijalizovala Ilonka, u ponudi su „tambure“ i druge sorte bundeva, bez kojih je nezamisliva bundevara, ali i druge poslastice.

– Uzgajam deset sorti bundeva na površini od četiri do pet katastarskih jutara. Zastupljene su novije i stare sorte koje se koriste za kolače i druga jela, ali imamo i ukrasnih bundevica. U Kupusini i okolini jedini sam se posvetio proizvodnji bundeva na veliko, dok veći broj proizvođača bundeve uzgaja na malo. Već dve decenije se bavim bundevama i uverio sam se da vredi, a vredi i uloženi trud oko papričica – uverava Tibor Buboš.

Sav rod bundeve proda se na pijacama u Somboru, pa Tibor po tome zaključuje da Somborci vole bundevaru.

– Na početku sezone kada je ponuda veća cena bundeva bude malo niža, ali od novogodišnjih praznika pa sve do maja meseca cena im raste – predočava Tibor Buboš.  

Irena Nađ