banner-image

Uredba onemogućila poslovanje malih preduzetnika sa Rusijom

Vlada Republike Srbije donela je 12. janara Uredbu o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusku Federaciju koja je odmah stupila na snagu, a gde se navode uslovi koje treba da ima otkupljivač-preduzeće-izvoznik za Rusiju. Direktor preduzeća ,,Matlogistik“ iz Ježevice Bogoljub Krstić kaže da su tom uredbom mala porodična preduzeća koja imaju aktivne ugovore sa Ruskom Federacijom u danu onemogućena za dalje poslovanje.

,,Konkretno za sav izvoz voća u svežem stanju preduzeće mora da ima kapacitet plusne hladnjače minimum 500 tona i to pod jednim krovom, nedajući rok prilagođavanja za tako nešto. Za takvu hladnjaču potreban je ogroman novac i vreme izgradnje“, rekao je u izjavi za Glas zapadne Srbije Krstić.

On dodaje da kapaciteti firme ,,Matlogistik“ nisu veliki. Stabilna hladnjača je od 100 tona, i pokretne kamionske euro 5 hladnjače ukupne površine 90 tona, koje služe za rashlađivanje kao i za otkup jagoda. Uzimaju pod zakup i hladnjaču od 350 tona u selu Udovice, ali kako kaže Krstić i to im ništa ne znači jer ne mogu kapaciteti da se sabiraju.
Prema njegovim rečima na godišnjem nivou izvoze od 1.500 do 2.000 tona svežeg voća.

,,Naši kooperanti odnosno poljoprivrednici koji su ugovorom bili vezani, sada su prepušteni velikim monopolistima koji će da diktiraju nisku cenu i kompletno tržište izvoza u Federaciju“, navodi Krstić.

On dodaje da ,,Matlogistik“ punih osam godina, a preko posrednika devet izvozi za Rusiju i to 11 meseci godišnje. Sedam do osam meseci jabuku zatim jagodu, trešnju, višnju, breskvu, nektarinu, letnju krušku i šljivu u ogromnim količinama.

,,U ovom trenutrku jedino uslove ispunjava čačansko udruženje ,,Čačanska jabuka“ čija se hladnjača nalazi u Baluzi i koju je izgradilo 40 kooperanata pre 10 godina. Na terenu Čačka više niko, osim Arilja i Guče koji imaju minusne hladnjače i koji se bave malinom i kupinom, a to je drugi program koji ne ide u Rusiju“, navodi Krstić dodajući da u ovom delu rbije maksimalno ljudi imaju hladnjače do 150 tona.

Nezamislivo je, kaže Krstić, da jedno preduzeće u istom dvorištu ima tri hladnjače od po 300 tona, ukupno 900 tona, i da ne ispunjava uslove.
Savetnik Ministarstva poljoprivrede Igor Grabež rekao je za Glas zapadne Srbije da je izvoz srpskih proizvoda na tržište Ruske Federacije od izuzetne važnosti za Vladu RS kao i za resorno ministarstvo.

,,Imajući u vidu da je tržište Carinskog saveza mesto na koje mnogi svetski proizvođači žele da izvoze, ali da samo odabrane zemlje i imaju tu mogućnost, među kojima je i Srbija, pokušaji zloupotreba u pogledu falsifikovanja srpskih izvoznih sertifikata su stalno prisutni. U skladu sa zahtevom koje su ruske nadležne službe iznele kako bi se obezbedila potpuna sledljivost od proizvođača i izvoznika do samog tržišta u RF, doneta je Uredba koja će obezbediti jasnu i bez mogućnosti zloupotreba registraciju hladnjačara koji će izvoziti na teritoriju Carinskog saveza” rekao je Grabež. On dodaje da je upravo zbog decidnih zahteva ruske strane između ostalog uspostavljen i kriterijum za neophodnu kvadraturu skladišnih kapaciteta “pod jednim krovom”.

,,U slučajevima gde naši izvoznici ne ispunjavaju taj uslov na jednom mestu, već u zbiru na više lokacija, MPŠV je spremno da pregovara sa ruskom stranom o dodatnoj liberalizaciji uslova u tom smislu. Inače, navedeni kriterijum je određen upravo zbog sumnje ruskih nadležnih službi da se zloupotrebe dešavaju kod vlasnika malih hladnjača” istakao je savetnik u ministarstvu.

Grabež dodaje da svakako su zbog toga i kriterijumi za registraciju takvi da se mogućnost bilo kakvih zloupotreba svede na minimum i na taj način spreči eventualno zatvaranje tržišta Carinskog saveza za srpske poljoprivredne proizvode.
,,Šteta u tom slučaju bi zarad sitnih interesa pojedinaca bila nemerljiva za našu zemlju, kako u finansijskom pogledu tako i u delu daljeg razvoja upravo onih sektora koji proizvode za tržišta RF. Posledice zatvaranja tržišta Carinskog saveza zbog sličnih zloupotreba upravo osećaju poljoprivrednici u BiH prema kojima su od strane nadležnih službi RF primenjene mere zabrane izvoza”, navodi Grabež.
Prema njegovim rečima zbog svega navedenog i u cilju očuvanja izvoza srpskih proizvoda, nadležne službe Ministarstvo poljoprivrede u svakom trenutku stoje na raspolaganju svim zainteresovanim stranama kako bi se novouspostavljena pravila što lakše prevazišla i tako omogućio nesmetani plasman srpskih proizvoda.

Inače, punkt za pregled voća i povrća koje se izvozi za Rusiju nalazi se u Kruševcu, u jednoj firmi koja deluje prilično zapušteno, za razliku od uslova i higijene iz kojih dolazi na pregled.
,,U toj baraci sedi Zdravstveni fitosanitarni operativac koji izdaje uverenja i njegov kolega Republički fitosanitarni inspektor kao i ruska službenica sa prevodiocem. Uslovi u kojima vrše pregled robe su verujte, da miš i pacov izgubi svest”, navodi Krstić koji nudi fotografije na uvid.
On tvrdi da je ovo potpuno neozbiljno od jedne države koja nameće neverovatne uslove.

,,Pozivam ih da uporede uslove u kojima oni pregledaju robu, i gde ih moje preduzeće čuva i skladišti. Izvozim za Sankt Peterburg devet godina i sa mojim kupcima se odlično poznajem, među nama je fantastično poverenje.

Šta ja da radim u hladnjači sa 500 tona? Mi izvozimo svežu smrznutu robu, ne lagerujemo jagodu, trešnju, višnju ta roba ide podhlađeno za Rusiju u hladnjačama euro 5 sa dvostrukim napajanjem”, kategoričan je Krstić navode ći da je ovo nepromišljena i totalno nebulozna uredba koju je Vlada donela.
,,Zatvoriće nam preduzeća, uništiće nas”, kaže on.
Izvor:Glaszapadnesrbije