banner-image

Lukove muve desetkuju prinos i umanjuju kvalitet luka

Proizvodnja crnog luka u Srbiji je široko rasprostranjena. Dominira proizvodnja luka iz arpadžika i prolećna sadnja. Rana proizvodnja obezbeđuje se setvom semena u jesen dok se mladi luk proizvodi iz arpađžika.
Proizvodnja belog luka u Srbiji je neuporedivo manja i uvoze se značajne količine, iako za njegovu proizvodnju postoje odlični agroekološki uslovi. Veliki problem u ovoj proizvodnji kod nas predstavlja i činjenica da nije organizovana proizvodnja i prodaja sadnog materijala, koji je pod stručnim nadzorom, tako da se za sadnju uglavnom koristi merkantilni beli luk. Prosečan prinos je nizak i po nekim procenama kreće se oko 3,5 t/ha. Poslednjih dve do tri godine postoje pokušaji širenja ove proizvodnje iz jesenje i prolećne sadnje.
Jedan od najozbiljnijih problema u proizvodnji lukova predstavljaju lukove muve.

Muva belog luka (Suillia lurida) Ima jednu generaciju godišnje. Prezimi imago, koji je aktivan u rano proleće, čim srednje dnevne temperature dostignu dva stepena . Ženke polažu jaja još u februaru,( aktivne su do aprila) kada biljke imaju 2-3 razvijena lista. Najčešće polaže jaja na najrazvijenije biljke u osnovu stabla. Jaja se lako uočavaju, a jedna ženka može da položi više desetina jaja. Odrasla larva napušta lukovicu i odlazi u zemlju da se ulutka. Napada beli luk jesenji i prolećni, praziluk. Beli luk iz jesenje setve je veoma pogođen ovom štetočinom.
Simptomi napada muve su naglo zaostajanje u porastu, sasušen i uvijen srednji list, sasušeno ili istrulelo stablo, koje se lako odvaja od lukovice. Napadnute biljke vrlo brzo propadaju.
Telo imaga muve belog luka dostiže 8 mm svetlo smeđe je boje koja u predelu grudi i stomaka prelazi u tamniju, obraslo dlakama,. Jaje je elipsoidno, biserno bele boje veličine 0,9- 1 mm. Larva ima jasno odvojene segmente bele do žućkaste boje u zavisnosti od stadijuma razvića, odrasla je veličine 10-11 mm. Lutka je buretasta, mrko crvene boje, razvija se u zemljištu.

Muva miner – Napomyza gymnostoma ima dve generacije godišnje, prolećnu i jesenju. Njeni domaćini su praziluk, vlašac, beli i crni luk. Prezimljava lutka u mladim biljkama iz jesenje sadnje i u praziluku u polju ili trapu. Muve prolećne generacije počinju da lete u martu, i tada na listovima luka ostavljaju tačkaste izgrizotine. Čim se tačkice primete treba reagovati  i zaštititi luk. Ova muva jaja polaže na najmladje lišće, ispod epidermisa. Kada se ispile larve počinju da se hrane presecajući sprovodne sudove. Zbog toga se lišče kovrdža. Larva se spušta naniže do ovojnih ljuspica gdje se učauri. Za razliku od lukove muve ova muva-miner nikada ne prodire u unutrašnjost biljke.

Lukova muva – Hylemia antiqua je najozbiljnija štetočina crnog luka.Imago podseća na običnu muvu i ima 2-3 generacije godišnje. Prezimljava u stadijumu lutke u zemljištu ili ispod biljnih ostataka. Prva imaga se javljaju krajem aprila ili počtekom maja (dobri praktičari kažu u vreme cvetanja trešnje). Nakon kratkog vremena dopunske ishrane polažu jaja pri osnovi lista na vratnom delu lukovice. Nakon piljenja larve se ubušuju u tkivo biljke i tu se hrane 20-tak dana. Listovi venu i suše se. Na ubušenim delovima javljaju se gljivična oboljenja i dolazi do truljenja lukovica. Krajem juna javlja se imago druge generacije a treća generacija se javlja u avgustu i ona je potencijalno štetna za jesenje lukove iz arpadžika

Suzbijanje ovih štetočina nije lako i najvažnije je primenjivati odgovarajući plodored, odnosno ne gajiti luk na istoj parceli kao prethodne godine. Ranije posadjen luk ove  štetočine manje napadaju. Od hemijskih mera zaštite koje su aktuelne u ovom periodu je primena zemljišnih insekticida uz obaveznu inkorporaciju, pred sadnju. Za tu namenu se mogu koristiti preparati na bazi hlorpirifosa sa imidaklopridom. Osim ovog načina lukovice se mogu potopiti u rastvor 0.3% imidakloprida prosušiti i zasaditi. Ako insekticida nisu uneti u zemljište zaštita se mora usmeriti na uništavanje imaga pre polaganja jaja ili uništavanja jaja pre piljenja odnosno ubušivanja larvi u biljku. Da bi se biljke pravovremeno zaštitile potrebno je utvrditi pojavu odraslih muva. Za praćenje aktivnosti odraslih jedinki koriste se vodeni mamci ili žute lepljive trake.

Žuto obojene posude se pune 4%formalinom (ekstrakt belog luka, šećera i sirćetne kiseline – za muvu belog luka) ili vodom uz dodatak deterdženta i postavljaju se na površinu useva i to: za muvu belog luka to je polovina februara, za lukovu muvu to je kraj aprila početak maja za I generaciju, za drugu generaciju kraj juna početak jula, za muvu minera kraj marta početak aprila za prolećnu sadnju, i kraj septembra za jesenju sadnju.

Hemijska sredstva koja se mogu koristiti su na bazi imidakloprida, acetamiprida, malationa i to prskanjem i zalivanjem. Svi preparati imaju karencu koju treba poštovati.Važno je napomenuti da je upotreba hemijskih sredstava moguća samo u slučaju proizvodnje luka za kasniju potrošnju, dok ako je u pitanju proizvodnja mladog luka hemija izostaje .
Dipl.ing. Neđeljka Jekić

Izvor:PSSVojvodine