banner-image

Prodaja IMT-a u stečaju oglašena za 2. april

Mediji su preneli da je za učešće u postupku javnog nadmetanja obavezan depozit od 26,4 milion dinara, a na prodaju su ponudjeni gradjevinski objekti, oprema i pravo na žig. Na prodaju neće biti ponuđeno i zemljište koje je koristio IMT, jer će ono ostati u vlasništvu države Srbije.

IMT je u stečaju od 2015. godine kada je ta fabrika imala dug od 186 miliona evra i zapošljavala 360 radnika. Inače, IMT je krajem osamdesetih godina prošlog veka proizvodila godišnje čak 40.000 traktora, dok je pred samo gašenje proizvodnje ona iznosila svega 600.

Fabrika IMT-a se nalazi na atraktivnoj lokaciji na Novom Beogradu u Bloku 63 i na devet hektara u Dobanovcima. Portal Insajder.net preneo je da su razloge za guranje IMT-a u stečaj i prekid proizvodnje, mnogi videli u činjenici da „potencijalni kupci nisu želeli da sklapaju traktore, već su se interesovali za prenamenu industrijskog zemljišta u građevinsko“, kako bi se na tom mestu gradile stambene zagrade.

Novosti su u septembru 2017. prenele da bi na prostoru gde se nalazio IMT u Bloku 64, za najmanje dve godine, mogla da počne izgradnja gigantskog stambeno-poslovnog kompleksa. Kako je tada navedeno, preduslov za prenamenu industrijskog u građevinsko zemljište je donošenje plana detaljne regulacije. Osim 41 hektara, koji je pripadao fabrici, plan će pokriti dodatna 33 hektara, koja se nalaze između proizvodnih pogona i „Erport sitija“.

Osim toga, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 30. septembra 2017. godine da je veoma važno da se oživi proizvodnja traktora u Srbiji, navodeći da je za IMT zaintresovana indijska kompanija „Tafe“.

„Moramo da probamo da oživimo IMT. Kao što je Aleksandar Vučić rekao kada se vratio iz Indije, imamo velikog indijskog investitora, kompaniju Tafe koja je zainteresovana za IMT i radimo sa njima kako bi mogli da ponovo pokrenemo proizvodnju traktora u Srbiji“, rekla je Brnabić.

Novosti dodaju da se prenamena zemljišta „ne kosi se sa namerom tri indijske firme da ožive ugašeni industrijski gigant“, jer ukoliko se sklopi dogovor sa zainteresovanim azijskim kompanijama, proizvodnja bi svakako bila preseljena na drugu, pogodniju lokaciju.

(Agrosmart)