banner-image

Hoće li pre jeftinijeg dizela za setvu stići novi nameti

Da je država mnogo efikasnija kada treba podići neki namet nego osloboditi građane kuluka, pokazala je ponovo na primeru goriva – umesto da, kako je obećala, uvede olakšice za poljoprivrednike, predlaže nove naknade (za biogorivo i energetsku efikasnost) od ukupno 25 para po litru.

Verovatno će nova dva nameta uvesti brže nego što će napraviti sistem po kojem će dizel biti subvenconisan za poljoprivrednike. Sve su prilike, i ovog će proleća vojvođanske njive biti zasejane uz gorivo iz Bosne, gde je kudikamo jeftinije. Iako ministar poljoprivrede Branislav Nedimović već neko vreme najavljuje olakšice za paore, sve su prilike, do jesenje setve od toga neće biti ništa.

Jovica Jakšić

-Pozdravljamo nameru resornih ministarstava da uspostave sistem za subvencionisanje po kojem će povlastice imati samo oni koji se zaista bave poljoprivredom, ali pitanje je koliko ćemo čekati na to. Red se mora uvesti, jer da se nije dešavalo to da subvencije po hektaru dobijaju i oni koji se ne bave poljoprivredom, one danas ne bi bile tako male. Samo, poljoprivreda ne može da čeka, najveći posao na njivi kreće a po tom pitanju još ništa nije urađeno – kaže za Agrosmart predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić.

On napominje da gorivo za poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini staje oko 30 evrocenti bez PDV-a, odnosno najviše 75 dinara po litri, a ratari u Srbiji ga plaćaju 154 dinara.

Pomenimo, gorivo na bosanskohercegovačkim pumpama za građane trenutno košta oko 115 dinara (do 118 dinara) po litru. U Srbiji su najveće takse u regionu pa je i gorivo najskuplje.

Po rečima agrarnog analitičara Đorđa Bugarina država očigledno nema razumevanja za poljoprivredu.

Đorđe Bugarin

 

-Ne samo da nije uvela olakšice za gorivo, za one potrebne količine koje bi se koristile za proizvodnju hrane, već uvodi nove namete, od zaštite životn sredine, preko markiranja, do energetske efikasnosti. Sve je to kontraproduktivno – umesto da se pomaže poljoprivredi da se preko inputa učini da ona bude konkurentnija, radi se suprotno – kaže on.

-Em cene padaju zbog prognoziranog visokog rasta proizvodnje i velikih zaliha na svetskom tržištu, em smo lane imali sušu koja ni na koji način nije uvažena od države kao elementrana nepogoda, a koja je ekonomski uništila proizvođače, em sada dolazi do novog povećanja inputa u proizvodnji. Nema te snage u malim i srednjim gazdinstvima koja mogu da iznesu ovakvu ekobonsku politiku – ocenjuje Bugarin.

Podsetimo, i juče je ministar Nedimović poručio da je veoma bitno napraviti sistem po kome bi subvencionisani dizel bio dostupan onima koji se zaista bave poljoprivredom.

Radimo na tome s Ministarstvom finansija i sa svim asocijacijama poljoprivrednika, jer to je jedno veoma kompleksno pitanje. Moramo da razdvojimo one koji se stvarno bave poljoprivrednom proizvodnjom od onih koji su upisani registar poljoprivrednih gazdinstava, jer se mnogi od njih suštinski ne bave tim poslom, kazao je Nedimović.

On je, prilikom obilaska radova na izgradnji nasipa na Savi između naselja Hrtkovci i Jarak u Sremu, naglasio da se ne sme dozvoliti da dođe do bilo kakvih zloupotreba jeftinijeg ili subvencionisanog dizela.

Nedimović je zaključio da napravljeni sistem za povoljniji dizel mora biti biti potpuno pouzdan i da nikakve “senke ne smeju pasti na taj proces”. 

S. G.