banner-image

Delta agrar – rekorder uprkos nepovoljnoj godini

Kompanija „Delta agrar“ je već godinama sinonim za vrhunsku agrarnu proizvodnju, ne samo kod nas već i van granica naše zemlje, i to bilo da se radi o voćarskoj, ratarskoj, stočarskoj proizvodnji, uvođenju novih tehnologija u proizvodni proces, postavljanju standarda kada je u pitanju društeno odgovorno poslovanje i drugom. Sve to je više nego dovoljan povod za razgovor s prvim čovekom „Delta agrara“ Ivanom Kostićem.

Kako ocenjujete proteklu poslovnu godinu?

– Kao što znaju svi koji se bave poljoprivredom, prošla godina bila je veoma teška. U proleće smo imali noćne mrazeve, i to više dana zaredom, a u leto dug period suše. Ipak, uspeli smo da sačuvamo prinose, i to pre svega zahvaljujući naprednoj tehnologiji, odnosno sistemima za navodnjavanje, antifrost sistemima, ali i izuzetnoj posvećenosti naših zaposlenih. Nikakva zaštita od mraza ne bi pomogla da moje kolege nisu dežurale noćima, braneći voćnjake od mraza kako bi sačuvali rod jabuke. Na kraju, šteta od mraza u Čelarevu bila je do 10 odsto, što je mnogo bolje nego u celom regionu.

Ono čime se posebno ponosimo jeste novih 100 hektara voćnjaka u Zaječaru, gde smo, osim klupskih sorti jabuka, podigli i prvih 30 hektara pod trešnjom, prvi rod „evelina“ jabuka, udvostručili rod najpoznatije svetske sorte jabuka Pink Lady, započeli ovčarsku proizvodnju, ponudili nove ekskluzivne proizvode iz programa pesticida… Prihodi i EBITDA „Delta agrara“ u 2017. godini veći su za 14 odsto u odnosu na 2016. Takođe, kao i do sada, kontinuirano smo ulagali u nove projekte i unapređenje postojećeg načina poslovanja, pa smo stoga investirali ukupno 24,1 milion evra, a planiramo da u ovoj godini ta cifra bude preko 40.000.000 evra. Poznato je da smo izvozno orijentisana kompanija, pa bih pomenuo da smo u protekloj godini ostvarili izvoz od 62.000.000 evra, primarno na tržišta Evropske unije i Ruske Federacije.

Ostvarujete vrhunske rezultate u stočarstu. Kakva je trenutna situacija i kakvi su planovi u ovoj proivodnji?

– Stočarska proizvodnja se u našoj kompaniji odvija na ukupno 11 farmi, na kojima smo i ove godini nastavili s povećanjem produktivnosti. U svinjarastvu, kao glavnoj grani naše stočarske proizvodnje, nastavljen je trend povećanja broja prasadi po krmači. Farma „Vladimirovac“ ostvarila je rezultat od 42 živorođena praseta po krmači za godinu dana i taj rezultat svrstava je u tri najbolje farme na svetu. Povećanje proizvodnje ispratili smo i povećanjem smeštajnih kapaciteta. Novi smeštajni kapaciteti opremljeni su najsavremenijom opremom, s kompjuterizovanim sistemima za ishranu, ventilaciju i praćenje proizvodnje, objašnjava Kostić.

U cilju povećanja proizvodnje neophodno je i dalje proširivati smeštajne kapacitete, pa će se i tokom 2018. godine, takođe, investirati u proširenje naših farmi.

Protekla godina je, kada je u pitanju govedarstvo, bila godina početka nove etape u proizvodnji mleka. Zasejali smo 80 hektara različitih vrsta trave kako bi naše junice imale optimalne uslove za rast, odnosno da mogu slobodno da se kreću i hrane. Posebno značajan za nas bio je i uvoz 570 visokokvalitetnih steonih junica holštajn-frizijske rase iz Danske. Planiramo nove investicije u smeštajne kapacitete na našem imanju „Napredak“, što će nam u skorijoj budućnosti omogućiti smeštaj 2.200 krava i proizvodnju veću od 20.000.000 litara mleka godišnje.

Sredinom prošle godine započeli smo i ovčarsku proizvodnju na našoj farmi u Zaječaru, uvozom 500 ovaca i 20 ovnova francuske rase il d frans. Oformili smo i laboratoriju za veštačko osemenjavanje po najsavremenijim svetskim standardima. Cilj nam je da za dve godine imamo 6.000 priplodnih ovaca i 15.000 jagnjadi godišnje

Sve više se insistira na uvođenju informacionih tehnologija u poljoprivredu. Kakvi su planovi vaše kompanije u ovom segmentu?

– „Delta agrar“ u primarnoj proizvodnji već postiže prinose koji su na nivou onih u razvijenim zapadnim zemaljama. Zato našu pažnju usmeravamo ka preciznoj poljoprivredi. Pomoću nje smo uspeli da smanjimo troškove proizvodnje i bolje kontrolišeno proizvodne procese. Svi naši traktori su opremljeni GPS uređajima pomoću kojih pratimo kretanje traktora i potrošnju goriva. Instalirali smo autopilot navigacije koje upravljaju traktorima umesto naših traktorista. Sve parcele i zdravstveno stanje useva pratimo preko satelita ili dronova i tako olakšavamo našim agronomima da donesu prave odluke. S digitalizacijom proizvodnje nastavićemo i u budućnosti uvođenjem skeniranja zemljišta i varijabilnom primenom semena, đubriva i pesticida.

Lider ste u savremenoj proizvodnji jabuka, šta planirate u ovoj proizvodnji?

– Kao što sam već pomenuo, osim najvećeg voćnjaka u ovom delu Evrope u Čelarevu, podigli smo i prvi voćnjak u Zaječaru. Plan nam je da nastavimo širenje voćnjaka i da do 2020. godine dostignemo cifru od 1.000 hektara pod zasadima. Očekivane proizvodne količine će ove godine preći 24.000 tona, a 2022. će dostići 40.000 tona. Povećanje proizvodnih radimo zbog povećanja izvoza naše kompanije.

Kada su u pitanju zasadi, istakao bih da smo pored prava izvoza sorte jabuka Pink Lady za Rusiju postigli dogovor o sadnji novih 100 hektara ove sorte, što će nam, kada voćke dospeju na pun rod, osigurati prinose od oko 8.000 tona.

Kada govorimo o plasmanu jabuka, u našem fokusu ostaje tržište Ruske Federacije, pogotovo u domenu klupskih sorti jabuka. Naravno, nameravamo i da širimo i plasman celokupnog asortimana voća na ostala tržišta i to je naša strateška opcija. Kada je reč o tehnologiji, nastavljamo započeta ulaganja kako bismo ispratili sve najnovije svetske trendove. Dovodimo i dovodićemo nove brendove na domaće tržište, a po inovacijama u celokupnom proizvodnom programu jedan smo od svetskih lidera.

Recite nam nešto o ekološkom i društveno odgovornom poslovanju na kojem vaša kompanija takođe insistira.

– Proizvodi i usluge „Delta agrara“ se stalno unapređuju kako bi se postigao bolji kvalitet ulaznih sastojaka i implementirali novi standardi kvaliteta. Veoma vodimo računa, pre svega o izboru dobavljača, kako bismo bili sigurni u kvalitet sirovina i repromaterijala. U 2016. godini izrađen je i upitnik kojim se proverava poštovanje CSR principa kod dobavljača. Na ovaj način doprinosimo i edukaciji malih i srednjih preduzeća o važnosti poštovanja odgovornih principa i održivog razvoja.

Takođe, permanentno učestvujemo u borbi za zaštitu životne sredine tako što, poštujući i sprovodeći zakonsku regulativu i poštujući zahteve i potrebe smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu, stvaramo najoptimalniju interakciju između organizacije i sredine u kojoj živimo, misleći ne samo na zemljište, vodu, biljni i životinjski svet već i na ljude koji tu žive i rade.

Kakvi su vam planovi u 2018. godini i šta će biti u fokusu poslovanja?

– Tekuću godinu u „Delta agraru“ obeležiće, definitivno, izlazak na berzu, kao što smo već najavili. Verujem da ćemo biti prva srpska kompanija koja će se naći na berzama Varšave i Beča.

Osim toga, u oblasti stočarstva planiramo da unapredimo započetu ovčarsku proizvodnju kako bismo u naredne dve godine imali 6.000 ovaca i 15.000 jagnjadi, povećavamo broj tovljenika, koji će do 2020. godine dostići cifru od 170.000 hiljada, a unapređenim odgojem krava rase holštajn planiramo da kroz dve godine proizvodimo 20.000.000 litara mleka.

Osim što planiramo povećanje obima voćarske proizvodnje, povećaćemo i tržišni promet, pogotovo u zemljama regiona (Makedonija, Slovenija, Hrvatska) i EU (Češka, Mađarska, Nemačka itd.). Naš plan je da tržišni promet povećamo za 20 odsto u odnosu na 2017. godinu. Sve ovo pomoći će nam da ostanemo broj jedan za naše kupce, ali i u isto vreme imamo konkurentan i održiv biznis.

Kada je reč o agrodistribuciji, planiramo rast tržišnog učešća i prodaje, što je u skladu s dosadašnjim trendom. Takođe, zajedno s našim dugogodišnjim partnerom „Pionirom“, izgradićemo novi doradni centar semena u Staroj Pazovi, što će nam omogućiti proširenje kapaciteta proizvodnje i dorade. Ratarstvo, kao grana našeg poslovanja, takođe je oborilo sve rekorde prošle godine, iako su vremenski uslovi bili loši.

Planiramo da nastavimo u istom duhu, a kako bismo ostvarili svoje planove, povećaćemo površine i skladišne kapacitete, proširićemo asortiman proizvoda, nastavićemo da ulažemo u preciznu poljoprivredu i najsavremeniju tehnologiju, zaključio je Kostić.

Izvor:Poljoprivrednik