banner-image

Suncokret i kukuruz obećavaju dobar rod

Za useve na poljima na severu Banata, nakon sušnog perioda tokom proleća, prema proceni stručnjaka Poljoprivredne stručne službe „Kikinda“, povoljni uslovi za rast i razvoj većine jesenjih ratarskih kultura, doprineli su da se očekuju solidni prinosi, kod suncokreta, šećerne repe, soje i kukuruza koji će bitit čak iznad proseka. 

Stručnjaci i poljoprivrednici su jednodušni u proceni, da će kod sucokreta i kukuruza rod biti iznad višegodišnjeg proseka, ali da proletos nije bilo kašnjenja u nicanju i neujednačenog nicanja useva bio bi još bolji. 

Žetva suncokreta je već počela, pa se rod skida sa parcela koje su najpre posejane ranim hibridima i na lošijim terenima.

Prvi rezultati žetve suncokreta koja je počela pre sedam dana su ohrabrujući. Usled sušnog perioda u aprilu i maju bilo je neujednačenog nicanja, pa će zbog toga biti problema tokom žetve, ali će prinosi biti iznad proseka – procenjuje savetodavac u PŠ Kikinda Zoran Simić. 

Kukuruz je u ataru Kikinde najzastupljeniji, na oko 25.000 hektara, ali i kod njegovog nicanja bilo je kašnjenja na mnogim parcelama, tako da će i berba početi kasnije. Berba ranih hibrida kukuruza počeće već za desetak dana, a prema proceni dr Bojana Mitrovića, oplemenjivača kukuruza na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo, očekuje se rekordan rod kukuruza na celoj teritoriji Srbije.

– Teško je sada dati neku prognozu, ali možemo svakako biti sigurni da će prinosi na većem delu zasejanih površina, kod onih proizvođača koji su primenili sve agrotehničke mere, sigurno biti i do 15 tona po hektaru i da će sigurno doći do maksimalnog iskorišćenja genetičkog potencijala kod određenih hibrida – rekao je Mitrović na Danima polja u Kikindi, gde su posetioci mogli da vide kako se u ovoj sezoni na oglednim poljima pokazalo više od 150 hibrida kukuruza, 75 hibrida suncokreta, 32 šećerne repe i 27 sorti soje. 

Prvi prinosi suncokreta na parcelama paora na severu Banata su od 1,5 do dve tone po jutru. Proizvođači su zadovoljni prinosom, ali ne i otkupnom cenom. Poljoprivrednik Ilija Brkić iz Novih Kozaraca smatra da je cena od 28,6 dinara po kilogramu, odnosno 220 evra po toni bez PDV-a, daleko od realne koja bi trebala da bude 300 evra.

– Imam suncokret i šećernu repu, ali od svih useva najviše obećava kukuruz – kaže Brkić.

Janoš Kapitan iz Mokrina konstatuje da je sezona neobična i s velikom količinom padavina, a da je neujednačeno nicanje dovelo do problema prilikom žetve suncokreta, pa je prinos šarolik, do 2,2 tone po jutru.

Izvor:Dnevnik