banner-image

Za oktobar najavljen Predlog zakona o naknadama

Privrednicima, kako je dodao, problem nije visina naknada, već njihova predvidivost, kao i to što neke lokalne samouprave samoinicijativno uvode nove parafiskalne namete. „Imamo teške razgovore o naknadama, pre svega sa Ministarstvom energetike koje neće da se odrekne nekih naknada, kao i sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine koje propisuje 15 naknada koje su praktično iste„, rekao je Mali.

Ministar je najavio smanjenje poreskih opterećenja na zarade a moguće je da će biti ukinut i doprinos za nezaposlenost od 0,75 odsto. On je dodao da je u toku i priprema reforme Poreske uprave i carinskog sistema, što traže i privrednici.

„Do kraja godine izlazimo sa reformom Poreske uprave, u okviru koje je i novi zakon o fiskalnim kasama, da u realnom vremenu poreznici imaju informacije, a radi se i na izmenama u povraćaju PDV-a“, najavio je Mali.

Svetska banka je, kako je rekao, dala 50 miliona evra za reformu Poreske uprave, koja uključuje nabavku novog softvera i hardvera i druge opreme, a moguće i izgradnju nove zgrade. Ministar je potvrdio i da će biti menjan Zakon o javnim nabavkama, a najvažnije promene se odnose na transparentnost u postupcima nabavki.

Objašnjavajući izmene nekoliko finansijskih zakona koje su u pripremi Mali je rekao da će novina u Zakonu o porezu na dobit biti ubrzanje stope amortizacije na tehnologiju. „Time će biti umanjena dobit firmi, ali će privrednici imati prostor da ulažu u novu opremu“, kazao je on.

Mali je rekao i da će povećanje plata u javnom sektoru i penzija, koje će uslediti uskoro, doprineti rastu potrošnje a time i rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) jer je cilj i prioritet Vlade očuvanje pa čak i ubrzanje stope rasta koji je za šest meseci ove godine bio 4,9 osto. „Rast BDP-a u ovoj godini će biti najmanje 4,2 odsto“, kazao je Mali i istakao da su rekordne i strane direktne investicije koje su za šest meseci ove godine iznosile 1,4 milijarde evra, što je 16 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Po oceni članova Američke privredne komore, kako je rekla predsednica tog poslovnog udruženja Jelena Pavlović, uslovi za poslovanje u Srbiji mogu se poboljšati uredjenjem parafiskalnih nameta, javnih nabavki, relaksiranjem deviznih propisa i sistemskom reformom Poreske uprave. „Već pet godina tražimo reformu parafiskalnih nameta, koju su prethodna tri ministra finansija započinjala ili nastavljala, i nadamo se da će napokon biti završena“, rekla je Pavlović.

Najveća zamerka Poreskoj upravi je, prema njenim rečima, što neujednačeno postupa i timači propise i što se ne poštuju rokovi za povraćaj PDV-a. Američka privredna komora predstavlja 200 američkih, medjunarodnih i domaćih kompanija koje u Srbiji zapošljavaju 100.000 ljudi i investirale su 14 milijardi evra.

(Beta)