banner-image

Sajmovi energetike i ekologije u Beogradu

Juče su u hali 1 Beogradskog sajma otvoreni Sajam energetike i Sajam zaštite životne sredine.

Otvarajući sajam, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, održao je nadahnut govor o ekologiji kao svojevrsnom rodoljublju, uveren da je dosadašnji nonšalantan i neodgovoran odnos svih i svugde prema očuvanju prirodne sredine – prošlost. Napravio je paralelu između energetske i ekološke bezbednosti, potcrtavajući presudnu ulogu čoveka na vetrometini generacija, prošlosti i budućnosti, potrebnog i faktičkog stanja.

Misija Ministarstva zaštite životne sredine protekle godine bila je da podigne javno mnjenje, da ljudi reaguju na svaki ekološki incident i akcident. Veruje da svi zajedno prisustvujemo kraju nekažnjenog ugrožavanja životne sredine, trovanja, neartikulisanog zakopavanja opasnog otpada…

Naglasio je da se pristupni pregovarački proces u ovoj oblasti sa Evropskom komisijom razvija odlično, da su primedbe na aktivnosti Ministarstva kozmetičke. I predstojeći zakon o klimatskim promenama „jedan je od najvažnijih sistemskih zakona koji je pred nama, jer će sve sektorske politike morati da mu se prilagode“, rekao je Trivan.

Prof. dr Stevica Deđanski, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike, podsetio je da je „posle tri decenije stagnacije, u Srbiji konačno pokrenut investicioni ciklus koji će državi obezbediti – stratešku bezbednost“. Za te namene predviđeno je čak tri milijarde evra do 2025. godine.

Ministarstvo je posvećeno i iznalaženju optimalnih zakonskih okvira, koji bi išli u prilog i proizvođačima i potrošačima energije. Razvoj tržišta energije, korišćenje konvencionalnih goriva na prihvatljiv način, optimizacija regionalne interkonekcije, povećanje energetske efikasnosti – zahtevi su koji pred Vladom i Ministarstvom stoje kao imperativ.

Ukazao je na činjenicu da će Srbiji do kraja godine na raspolaganju biti 250 MW iz obnovljivih izvora, ali i na značaj postojećih vetroparkova u Alibunaru, Kovačici i vetroparka Čibuk. Plan je da do 2020. na mreži bude ukupno 500 MW iz obnovljivih izvora.

Milorad Grčić, direktor JP Elektroprivreda Srbije, rekao je da EPS mora da bude u samom vrhu tehnoloških inovacija i dostigne sve parametre EU i svetskih standarda. Samo u zaštitu životne sredine uloženo je preko 300 miliona evra, a biće uloženo još 800.

Cilj je da EPS postane potpuno nezavisan u odnosu na kvartal godine, vremenske uslove i potrošnju, karakter potreba itd., a to će se postići delimičnim prestrukturiranjem, jer se sada dve trećine potreba obezbeđuje iz termosektora, a jedna trećina iz hidrosektora, a sada se u priču uključuju i vetroparkovi.

Sajmovi su otvoreni od 3. do 5. oktobra. Radno vreme sajmova je od 10 do 17 časova.

Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara, za studente sa indeksom i grupne posete 100, a parking je 100 dinara po satu. Ulaznice za ova dva sajma važe i za 112 Expo.