banner-image
banner-image

Babušnica hoće da zaštiti vurdu

Veliki broj gostiju i ljubitelja tradicionalne kuhinje okupila je ovogodišnja Vurdijada, koja se po prvi put održala na otvorenom, a posetioci su mogli da uživaju u degustaciji vurde i drugih autentičnih jela ovog kraja, kao i da kupe proizod po kome je Babušnica postala poznata. Iz Opštine najavljuju veća izdvajanja za poljoprivredu, kako bi što više ljudi počelo da proizvodi vurdu koja bi mogla da dobije i geografsko poreklo.

Po proceni organizatora, kroz Babušnicu i pored štandova Vurdijade prošlo je oko 10.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva, te je odluka da se ona po prvi put održi na otvorenom bila pun pogodak. Ocenjuju da se vurda poslednjih godina vraća na trpeze na jugu, ali i severu zemlje.

Direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković kaže da u lužničkom kraju, gde se proizvodi ovaj specijalitet, nema velikih fabrika i zagađivača, te se ona proizvodi u totalnom ekološkom okruženju, a veoma je hranljiva. Ipak, dodaje, iako se već može naći u restoranima širom Srbije, tek petnaestak proizvođača iz ovog kraja živi od vurde. Pored vurde, takmičenje i u jelima tradicionalne kuhinje.

Vurdijada je nastala iz jedne ideje da približimo kupcu vurdu, proizvod koji je bio na izumiranju, koji je nestajao sa mape. Za 7 godina stigli smo do toga da vurdu možemo naći u svim restoranima na jugu Srbije, a neretko i u Beogradu i Vojvodini. Trenutno petnaestak proizvođača živi od proizvodnje vurde, prepoznali su potencijal ovog proizvoda i mogućnost zarade i ostanka na ovim prostorima – rekao je Stamenković.

Da je potražnja za ovim proizvodom velika, potvrdili su i proizvođači. Porodica Pejčić godinama proizvodi vurdu, ali kažu da teško može da se živi od ovog posla, uprkos tome što se situacija poslednjih godina popravlja. Da bi zadovoljili potražnju ovog proizvoda, kažu, potrebno im je više stoke.

Mnogo truda je potrebno da bi se proizvela vurda, to je svakodnevni posao s početka jeseni. Imamo mnogo mušterija, ne možemo da postignemo da proizvedemo onoliko kolika je potražnja. Opština nam pomaže u reklamiranju proizvoda, ali moramo da povećamo broj stoke. Za kilogram kvalitetne vurde, potrebno je 4 do 5 litra kvalitetnog mleka – objašnjavaju Pejčići.

Zamenik predsednice Opštine Goran Dimitrijević najavio je veća izdvajanja iz budžeta za poljoprivredu, upravo kako bi se uvećao stočni fond. Dimitrijević je kazao i da Opština radi na tome da vurda bude zaštićeni proizvod.

Radimo na tome da zaštitimo geografsko poreklo vurde po kojoj je Babušnica postala prepoznatljiva. U budžetu za 2019. godinu trudićemo se da povećamo deo za poljoprivredu, a cilj nam je da povećamo stočni fond kako bi i povećali broj proizvođača vurde – rekao je Dimitrijević.

Na ovogodišnjoj Vurdijadi za najbolju vurdu izabran je proizvod gazdinstva Nikolić iz sela Vave pored Babušnice, drugo je osvojio Miroslav Vidanović, dok je treće mesto osvojila Evica Stojičić. Pored nagrada za najbolju vurdu, žiri na čijem čelu je bio Nenad Gladić – Lepi Brka, dodelio je i nagrade u kategoriji jela nacionalne kuhinje, kao i nagrade za najbolje dekorisani štand.

Ove godine u sklopu manifestacije, dan ranije održan je koncert Ane Kokić, a za vreme održavanja Vurdijade održana je smotra folklora, a folklorni ansambli iz Pirota, Leskovca, Slovenije i Babušnice pre dolaska na binu prodefilovali su centralnim ulicama varoši.

Izvor:Južne vesti