banner-image

Španske kompanije na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

Kraljevina Španija četvrtu godinu zaredom nastupa na 86. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji se održava od 11. do 17. maja. Predstaviće, na nacionalnom štandu u Hali 1, najnovija tehnološka dostignuća iz oblasti poljoprivredne opreme i materijala.

Izlaganje španskih kompanija organizuju Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije u Beogradu, u saradnji sa Španskom agencijom za izvoz i investicije (ICEX).

Sedam španskih kompanija ponudiće domaćoj publici inovativna i profesionalna rešenja u segmentima poput sistema za navodnjavanje, plastenika, đubriva i semenskog materijala.

Kompanije koje će se predstaviti na Novosadskom sajmu su Semillas Fito, Tradecorp, RKD, Saleplas, Caudal, Invernaderos Ima, Novagric.

– Španija je posebno zainteresovana za razvoj srpske poljoprivrede, imajući u vidu značaj tog sektora u našim državama, ističe g. Havijer Alvares, šef Ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu.

On ukazuje na to da je Španija morala da prevaziđe svoja klimatska ograničenja, pogotovo na sušnom jugu i danas je najveći proizvođač svežeg voća i povrća u Evropskoj uniji.

-To je bilo moguće zahvaljujući naprednoj tehnologiji koju su razvili španski proizvođači i zbog toga verujem da naše iskustvo može pomoći srpskim poljoprivrednicima. Raduje nas što ponovo dolazimo u Novi Sad – kaže Alvares.

Poljoprivreda je jedan od temelja španske ekonomije i društva, skoro polovina španske teritorije koristi se za poljoprivredu i stočarstvo, što je u 2017. činilo skoro tri odsto bruto dodatne vrednosti, odnosno 31,3 milijarde evra.

Vrednost proizvodnje u poljoprivrednoj industriji iste godine dostigla je 50,6 milijardi evra, 4,5 odsto više nego u 2016. godini, što Španiju čini četvrtim najvećim proizvođačem u Evropi.

Takođe, Španija je najveći proizvođač i izvoznik voća i povrća u EU, a treći u svetu, posle Kine i Sjedinjenih Americkih država, u 2017. trećina od ukupne proizvodnje povrća u EU došla je iz Španije.

Kada je reč o poljoprivrednoj tehnologiji, potreba za zaštitom useva, ali i za optimizacijom proizvodnje i garancijom kvaliteta, doprinela je tehnološkom razvoju i usavršavanju, što je Španiju učinilo jednom od vodećih zemalja u toj oblasti.

U Španiji postoji 700 proizvođača poljoprivredne opreme i mehanizacije, koji svoje proizvode plasiraju širom sveta, a vrednost izvoza u tom sektoru iznosi 1,4 milijarde evra.

Na srpskim poljima špansko đubrivo, mašine, sistemi za navodnjavanje

Ekonomska saradnja Republike Srbije i Kraljevine Španije nalazi se u konstantnom usponu poslednjih godina, a u poslednjoj deceniji se više nego udvostručila, dostigavši vrednost u 2018. od skoro pola milijarde evra, što je za 20 odsto više nego prethodne godine. U oblasti poljoprivredne tehnologije, Srbija iz Španije najviše uvozi đubriva, mašine za berbu, žetvu i vršidbu, a značajan je i uvoz opreme za navodnjavanje.

Španska agencija za izvoz i investicije (ICEX) je španska državna agencija koja ima za cilj upoznavanje stranih tržišta s raznovrsnom i kvalitetnom ponudom španskih kompanija, kao i promociju Španije kao destinacije za strane direktne investicije.

Preko mreže Ekonomsko-trgovinskih odeljenja pri španskim ambasadama širom sveta, ICEX pruža sve potrebne informacije o španskom tržištu i ponudi.

Podrška ženama u poljoprivredi i “„prosvetiteljski beg“

Krajem prošlog veka u Španiji, primetan broj ženske populacije sa visokom stručnom spremom emigrirao je iz sela u gradove, pojava koju su tamo nazvali „prosvetiteljski beg“.

Imajući u vidu značaj žena poljoprivrednica u ovom sektoru, španske vlasti usvojile su niz planova koji su za cilj imali da osnaže žene u ruralnim sredinama i stvore bolje uslove za njihov ostanak na selu. Neki od najznačajnijih su Strateški plan o jednakosti prilika i Plan podrške ženama u ruralnim sredinama. Osnovni ciljevi pomenutog plana podrške su podsticaj aktivnom profesionalnom, društvenom i ekonomskom učešću žena u poljoprivrednom sektoru.

Još jedna od mera jeste i Zakon o zajedničkom vlasništvu nad poljoprivrednim gazdinstvima, koji je usvojen kako se delatnosti koje obavljaju žene na poljoprivrednim gazdinstvima ne bi mogle tretirati samo kao održavanje domaćinstva.

Od usvajanja ovog zakona 2012. godine broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za zajedničkim vlasništvom se povećao za 522, čime se učetvorostručio. U Španiji postoji veliki broj udruženja i organizacija koja rade na unapređenju položaja žena poljoprivrednica. Tako je pokrenuta i inicijativa Žene iz ruralnih oblasti, koja okuplja nevladin sektor i zajedno sa predstavnicima Ministarstva radi na strateškom planu podrške ženama u poljoprivredi.

M. L.