banner-image

 Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu dobio novi traktor uz pomoć Pokrajine

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo  sufinansirao je sa blizu 1,8 miliona dinara nabavku  traktora Belarus MTZ – 820 za potrebe Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada, čijoj isporuci su prisustvovali resorni sekretar dr Vuk Radojević  i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

Čestitajući rukovodstvu i zaposlenima u ovoj ustanovi koja, kako je Radojević istakao posluje na zavidnom nivou, on je podsetio da  ukupna vrednost ove značajne investicije iznosi preko 2,6 miliona dinara, u čemu je učešće resornog sekretarijata skoro 70 odsto,  dok su ostatak od 31 odsto sopstvena  sredstava Instituta.

Kupovina traktora realizovana je putem konkursa Sekretarijata u okviru Godišnjeg programa korišćenja sredstava iz Budžetskog fonda za šume AP Vojvodine.

„Od formiranja ove Pokrajinske vlade ponovo je uvedena mera rasadničke proizvodnje, i upravo kroz tu meru danas uspešno realizujemo nabavku novog traktora za Institut za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu. Ponosan sam na ovu meru, jer smo za tri godine uspeli da doprinesemo podizanju kapaciteta i potencijala, generalno, kada je reč o rasadničkoj proizvodnji na teritoriji AP Vojvodine“, istakao je dr Radojević, nakon uručivanja ključeva za novi traktor direktoru Institita prof. dr Saši Orloviću.

Radojević je ovom prilikom rekao i da je u Institut za nizijsko šumarstvo, za ove tri godine, uloženo oko 12 miliona dinara.   Putem mere za unapređivanje rasadničke proizvodnje  u Institut je  uloženo oko 3,2 miliona dinara, kao i kroz meru za izgradnju šumskih puteva u okviru koje je opredeljeno  blizu devet miliona dinara iz pokrajinskog budžeta.

Radojević je na kraju dodao da je uveren da će nabavka novog traktora značajno dopineti podizanju kvaliteta rada samog Instituta, kako u naučnoistraživačkom tako i u praktičnom delu rada, na terenu. On je naveo da očekuje da ova saradnja i u narednoj godini bude uspešno nastavljena, kao i mogućnost da zajedničkim sredstvima bude realizovana nabavka  neophodne nove opreme za unepređivanje rada ove naučne ustanove.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević je istakao da je  Pokrajinska vlada konceptualno usmerena na projekte.

„Upravo u okviru današnjeg projekta, gde Institut učestvuje sa trećinom sredstava, najbolje se očituje orijentacija da nauka i privreda idu „ruku pod ruku“. Mi ćemo biti tu, ne zato što svake godine opredeljujemo četiri miliona dinara za kapitalne investicije, već pre svega zbog dubokog uverenja da nauka koja je  našla svoju primenu danas u nacionalnim parkovima i javnim preduzećima, jeste od velike pomoći i našim lokalnim samoupravama“, istakao je prof. dr Milošević i ukazao na  prostor od 150 hiljada hektara koji treba da pošumimo, kako bi stigli do 13 ili 14 odsto pošumljenosti u Vojvodini.On je naveo da je realizacija ovakvih projekata moguća upravo kroz zajedničko okupljanje oko njihove realizacije. To je način da dobijemo bolji ambijent za buduće generacije, i kako je prof. dr Milošević još istakao, današnji čin je samo jedan podsticaj u okviru delatnosti koja ima ogroman potencijal u oblasti privrede, kao  i drugim oblastima života.

Direktor Institita za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, prof. dr Saša Orlović se zahvalio Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu na uloženim sredstvima za nabavku traktora.

„Uložili smo i značajan deo svojih sredstava i očekujemo da će to u velikoj meri da unapredi rasadničku proizvodnju. Pošumljavanje je neophodno i u što većoj meri, i to je jedino moguće ako proizvedemo kvalitetan sadni materijal, kao i uz primenu savremene mehanizacije“, rekao je prof. dr Orlović. On je izneo uverenje da će saradnja sa resornim sekretarijatom u okviru projekata pošumljavanja u vojvođanskim opštinama, takođe biti uspešno realizovana. Očekivanja su da opštine nude što više zemljišta za pošumljavanje pošto je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, kako je prof. dr Orlić izneo,  obezbedio finansijska sredstva za njihovu realizaciju u cilju povećanja površina pod šumama.