banner-image

Mladi u Srbiji i Hrvatskoj žele da se bave poljoprivredom     

Projekat finansiran sredstvima Evropske komisije kroz program Erasmus+ KA2 Strateška partnerstva za mlade. Nosioci projekta su organizacije AMA – Centar za negu čoveka i prirode iz Srbije i ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) iz Hrvatske.

AMA – Centar za negu čoveka i prirode iz Srbije i ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) iz Hrvatske predstavićе rezultate projekta na međunarodnoj konferenciji Belgrade Food Show (BELEXPOCENTAR Španskih boraca 74, 11070 Beograd) u četvrtak, 10.oktobra u 16h.

Studija je prikaz istraživanja sprovedenog tokom februara i marta 2019. godine na populaciji mladih poljoprivrednika u Srbiji (38 ispitanika) i Hrvatskoj (27 ispitanika).

Preko polovine (55,55%) ispitanika u Hrvatskoj proizvodi hranu na 5 ili manje hektara dok je u Srbiji preko dve trećine (65,78%) takvih malih proizvođača.

U istraživanju na nivou EU-a postoji potpuno drugačija slika gde čak 56,15% mladih poljoprivrednika proizvodi na 100 ili više hektara. Na pitanje da li se vide u ovom poslu i za 5 godina značajna većina mladih poljoprivrednika i u Srbiji (64,9%) i u Hrvatskoj (76%) dala je potvrdan odgovor jer, kako kažu, uživaju u svom poslu.

Tokom projekta testirane su razlike između Srbije i Hrvatske kako bi se utvrdilo postoji li statistički značajna razlika između ispitanika na pitanjima koja se bave njihovim vrednosnim opredeljenjima, pogledom na ekonomsko-društveno uređenje i uloge, odnosno odgovornost koju u takvom sistemu imaju država i  drugi bitni akteri.

Oko nekih pitanja postoji saglasnost ispitanika u obe države. Tako,na primer, i u Hrvatskoj i u Srbiji najveći broj ispitanika ističe kako najveću pomoć dobijaju od svoje porodice.

Na konstataciju da država i ministarstvo rade za dobro malog poljoprivrednika veći broj ispitanika u Srbiji izrazioje neslaganje s tim. Ovo je u skladu sa kvalitativnom analizom koja pokazuje njihovo izrazito nezadovoljstvo ulogom i politikom države u sektoru proizvodnje hrane, a i šire.

Kada je u pitanju tvrdnja da je proizvodnja hrane strateški važan sektor kojem država treba da garantuje otkup i cenu domaćih proizvoda, ispitanici iz Srbije se u značajno većem procentu slažu da država treba da ima presudnu ulogu u garanciji otkupa i cene.

Konstataciju da je ekološka hrana precenjena i da se njome iskorišćava briga ljudi za zdravlje značajno više ispitanika iz Hrvatske ocenilo je kao netačnu.  To je verovatno posledica toga što  u Hrvatskoj ima više od polovine mladih poljoprivrednika koji su ekološki proizvođači i više shvataju prednosti ove proizvodnje za okolinu i ljude. Deo njih je direktno vezan za svoje kupce što omogućava postizanje cena koje su prihvatljive za veliki broj ljudi.

Agrosmart