banner-image

Pad cena kukuruza i pšenice, kupaca nema

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi je obeležio pad prometa. Razloge pre svega nalazimo u pasivnosti izvozne tražnje kod kukuruza i u smanjenoj tražnji domaćih kupaca pšenice. Statistički, količinski promet je iznosio 200 tona odnosno 3.520.000,00 dinara.

Jedini ugovor se odnosi na kupoprodaju kukuruza. Postignuta cena je iznosila 16.00 din/kg bez PDV-a. Generalno gledajući protekla nedelja je donela pad cene koja je uslovljena izuzetno malom tražnjom. Na samom kraju nedelje ponuđena je cena od 15.50 din/kg bez PDV-a sa mogućnošću preuzimanja do kraja maja, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

Slično tržištu kukuruza ponaša se i tržište pšenice. Jedina razlika koja postoji je struktura kupaca. Pad tražnje je doveo do povećane ponude. Pšenice se nudila po ceni koja se kretala u rasponu od 19.00-19.50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta, ali zainteresovanih kupaca nije bilo.

Tržište soje je takođe bilo pasivno. Za razliku od pšenice i kukuruza gde tražnje praktično nije bilo, kod soje je bilo tražnje po ceni od 39.50 din/kg bez PDV-a, ali je ponuda iznosila 39.70 din/kg bez PDV-a.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Berzanski indeks PRODEX je na dan 27.02.2020. godine bio na nivou od 206,95, što predstavlja rast od 1,7 indeksna poena.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 5,50%, a kukuruz za 3,70%. Slabije nedeljne izvozne prodaje pšenice i kukuruza u SAD, uticale su na kretanje cena. Na ovoj berzi u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 0,72%, a sojina sačma je poskupela 1,37%. Slabe izvozne prodaje u SAD uticale su na kretanje cene soje.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 2,30%, a kukuruz je pojeftinio 0,59%.