banner-image

U Fondu za šume nema para za pošumljavanje

Na sednici Skupštine Vojvodine koja bi trebalo da se održi 7. maja u planu je izmena programa Pokrajinskog fonda za šume za 2020. godinu, što podrazumeva umanjenje rashoda za oko 65 miliona dinara, ukazuju u Mreži “Pošumimo Vojvodinu”.

Mreža koja ima 23 članice – udruženja i pokrete građana, ocenjuje da će, pošto će time praktično biti obrisane sve aktivnosti vezane za pošumljavanje, Fond postati servis za dalju seču postojećih šuma, što obesmišljava njegovo postojanje.

U planu je, navodi se u saopštenju Mreže, da se na sednici Skupštine AP Vojvodine, izmeni program Fonda za šume tako što će se rashodi smanjiti sa 200,5 miliona dinara na 135,3 miliona. Od toga je 72,8 miliona planirano za nove aktivnosti u ovoj godini i 62,5 miliona za ugovorene obaveze prenete iz prethodnih godina.

„Pošumimo Vojvodinu“ traži od nadležnih da preispitaju planirane izmene programa Fonda, tako što će se bar 80 odsto sredstava uložiti u podizanje novih šuma i poboljšanje uslova rada rasadnika.

-Kada Pokrajinski fond za šume prestane da finansira pošumljavanje, i svede se na servis za dalju seču postojećih šuma, onda razlozi i ciljevi njegovog osnivanja postaju besmisleni. Takvo ophođenje je pogubno i neodrživo. Iz programa se brišu sve aktivnosti u vezi sa pošumljavanjem i rasadničkom proizvodnjom, osim prenetih obaveza. Od novih aktivnosti, čak 65,8 miliona dinara, ili više od 90 odsto, planira se za izgradnju šumskih puteva. Sa prenetim obavezama, za ovu stavku planira se čak 117,5 miliona, dok za pošumljavanje samo tri miliona dinara – navodi se u saopštenju.

Uz podsećanje da je Pokrajinski fond za šume osnovan 2010. godine u cilju finansiranja očuvanja, zaštite i unapređenje stanja postojećih i podizanja novih šuma, kao i za izradu planova i programa gazdovanja šumama, napominje se da ni do sada nije ispunjavao ciljeve zbog kojih je osnovan.

Mreža navodi da je poslednjih godina, za pošumljavanje trošeno od šest do 14 miliona dinara godišnje, što je dovoljno za samo par desetina hektara. Sa druge strane, za izgradnju šumskih puteva, što je aktivnost korišćenja šuma, trošeno je i do 75 odsto novca Fonda.

-Ovo ukazuje da donosioci odluka u Pokrajinskoj vladi i nadležnom Sekretarijatu ne vrednuju značaj očuvanja postojećih i podizanje novih šuma, već su vrlo skloni daljoj eksploataciji ovog bogatstva. Bez obimnog podizanja novih šuma, to je pogubno i neodrživo. Podsećamo da je AP Vojvodina jedno od najmanje šumovitih područja u Evropi. Po zvaničnim podacima, Vojvodini nedostaje oko 170 hiljada hektara novih šuma i zaštitnih zasada. Štete i izgubljene dobiti u poljoprivredi zbog poplava, suša, smanjenja prinosa i kvaliteta zemljišta, i drugih direktnih posledica nedostatka šuma, mogu se meriti stotinama miliona evra godišnje – naglašava se u saopštenju.

Mrežu “Pošumimo Vojvodinu” čine Pokret gorana Vojvodine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Ekološki centar „Stanište“, Inženjeri zaštite životne sredine, Pokret gorana Novog Sada, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije „Josif Pančić“, Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“, Pokret „Odbranimo šume Fruške Gore“, Udruženje za zaštitu šuma, Ekološki front, Dečja ekološka akademija, CEKOR – Centar za ekologiju i održivi razvoj, Ekološki pokret Vrbasa, Pokret gorana Sombora, Udruženje građana „Ekobečej“, Udruženje ekologa „EKOS“, Ekološko udruženje „Avalon“, Prirodnjačko društvo „Gea“, Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero“, Udruženje građana „Eko zona Kovin“, Udruženje građana „Aurora“, Eko centar „Tisa“ i Ruralni centar „Sova“.

S. K.