banner-image

Britanska ASF vakcina štiti sto posto svinja?

Britanski naučnici stigli su korak bliže razvoju vakcine protiv afričke svinjske kuge (ASF). U nedavnom ispitivanju, sve svinja koje su vakcinisane novom vakcinom preživele su smrtonosnu dozu virusa ASF. 

Naglasimo, sve je još uvek na nivou istraživanja i  još nema komercijalne upotrebe.

Istraživanje koje su sproveli naučnici sa Instituta Pirbright u Velikoj Britaniji objavljeno je u stručnom časopisu Vaccines.

Prema saopštenju koje ovaj institut deli, tim je razvio vakcinu, je atenuirana. Sadrži osam strateški odabranih gena iz genoma ASF virusa (ASFv). Kada jednom uđe u ćelije, geni proizvode virusne proteine koji izazivaju reakciju imunoloških ćelija u organizmu.

Sve svinje koje su imunizirane vakcinom bile su zaštićene od teške bolesti nakon infekcije, inače fatalnim sojem ASFv, iako su se pojavili neki klinički znakovi bolesti. U istraživačkom radu se navodi da podaci pružaju osnovu za dalji razvoj vakcine protiv ASF.

Dr Netherton je rekao:

„Naš sledeći korak biće otkrivanje mehanizama preko kojih proteini proizvedeni virusnim genima stimulišu imunološki sistem kako bismo ih mogli poboljšati i dodati onima uključenim u vakcinu da bismo poboljšali efikasnost.“

Christine Middlemiss, glavna veterinarska službenica u Velikoj Britaniji, rekla je u saopštenju za medije:

„Ovo je vrlo ohrabrujuća vest i znači da smo korak bliže očuvanju zdravlja naših svinja. Iako nikad nije došlo do izbijanja afričke svinjske kuge u Velikoj Britaniji, mi se ne žalimo i već imamo snažne mere zaštite od epidemije bolesti životinja. „

U saopštenju za novinare, dr Chris Netherton, šef Pirbrightove grupe za  ASF-a, rekao je:

„Vrlo je ohrabrujuće videti da su geni koje smo odabrali sposobni da zaštite svinje od ASF-a. Iako su svinje pokazale kliničke znakove infekcije nakon kontakta sa virusom, naša studija je prvi put pokazala da je  vakcina protiv ASF-a realna mogućnost. „

Ova vrsta vakcine takođe će omogućiti razlikovanje zaraženih životinja od onih koje su primile vakcinu. Prema institutu, to je važno svojstvo, jer će omogućiti uspostavljanje programa vakcinacije bez žrtvovanja mogućnosti trgovine.

U decembru 2019. godine, istraživači Agencije za poljoprivredna istraživanja (ARS) USDA objavili su da su napravili vakcinu koja može da pruži  imunitet protiv ASF-a. U martu 2020., kineski istraživači sa Instituta za veterinarsko istraživanje u Harbinu saopštili su da su razvili vakcinu koja je izbrisala 7 genskih segmenata iz virusa da bi to postigla.