banner-image

Šta se finansira iz IPARD programa

IPARD program je instrument finansijske pretpristupne pomoći ruralnom razvoju i prvi dokument iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije koji su odobrile sve članice Evropske unije.

Glavni cilj i svrha ovog programa je podrška poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, kao i svim stanovnicima ruralnih područja Republike Srbije za postepeno podizanje kapaciteta i potencijala, kako bi blagovremeno i na pravi način bili pripremljeni za ispunjavanje evropskih standarda i zakona u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i zaštite životne sredine.

Evropska unija IPARD program je odobrila 2015. godine, usvojen je zaključkom Vlade Republike Srbije u septembru 2017. godine, a akreditacija je dobijena u februaru 2018. IPARD II program koji pokriva period 2014-2020. godina, vredan je 175 miliona evra (sredstva iz EU budžeta). Uplate krajnjim korisnicima u okviru IPARD II programa mogu da budu izvršene do 2024. godine. U toku je priprema IPARD III programa.

Poljoprivredni proizvođači, odnosno svi koji mogu da konkurišu za dobijanje bespovratnih finansijskih sredstava iz IPARD fondova Evropske unije, imaju, zahvaljujući ovom programu, mogućnost za realizaciju investicije uz povraćaj od 50% do čak 80% uloženih sredstava.

Potencijalnim korisnicima IPARD-a u Republici Srbiji su trenutno na raspolaganju tri akreditovane mere:

  • Mera 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava
  • Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu u vezi sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva
  • Mera 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih aktivnosti i razvoj poslovanja (ruralni turizam)

IPARD program realizuje se pre svega preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodprivrede i Uprave za agrarna plaćanja, koja je nadležna za prijem i obradu zahteva za odobravanje projekata, kontrolu ispunjenosti uslova, kontrolu pre isplate sredstava, isplatu IPARD podsticaja, kao i za kontrolu nakon isplate podsticaja.

Osnovni uslov za konkurisanje za M1, M3 i M7, za sve aplikante je aktivno poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Do sada je otvoreno devet javnih poziva u okviru navedene tri mere IPARD II programa. Do kraja ove godine očekuju se još tri. Prema planu Ministarstva poljoprivrede u oktobru će biti raspisan još jedan poziv za nabavku novog traktora, u novembru poziv za izgradnju farmi, silosa, hladnjača, podnih skladišta, staklenika, plastenika, kao i za podizanje i opremanje voćnjaka, vinograda… Poslednji javni poziv iz IPARD II programa planiran je za decembar 2020. godine. Reč je o investcijama u prerađivačkoj industriji, u sektorima meso, mleko, voće, povrće, jaja, grožđe.

S. K.