banner-image

Masovna pojava stenica na postrnoj soji, boraniji, grožđu…

Na usevima postrne soje na teritoriji koju stručno pokriva PSS Vrbas, uočena je masovna pojava larvi svih uzrasta povrtne stenice (Nezara viridula). Na naličju listova mogu se naći položena jaja bele boje, koja kasnije poprimaju crvenkastu nijansu.

Foto: PSS APV

Osim na postrnoj soji veliki broj ovih štetočina nalazi se na paradajzu, paprici, kukuruzu šećercu, kasnija setva, postrnoj boraniji i mnogim drugim kako ratarskim i povrtarskim usevima. Ova štetočina spada u izuzetno polifagne. Značajna pojava se može uočiti i na dozrelom grožđu , plodovima krušaka, malinama i drugom voću.

Odrasle jedinke su intezivno zelene boje dok su larve , ima pet larvenih stupnjeva različitih boja sa karakterističnim tačkicama bele boje u svim uzrastima.

Štete pričinjavaju larve od drugog do petog  stepena uzrasta kao i odrasle jedinke. One buše biljno tkivo igličastim stiletom , sišu sokove iz plodova i na taj način ih oštećuju. Prilikom uboda štetočina ispušta pljuvačku koja u sebi sadrži toksične materije što dodatno uništava ukus i izgled plodova.

Takvi plodovi ( paradajz, paprika) su neupotrebljivi, na njima se uočava diskoloracija na pokožici, plodovi dobijaju gorak ukus i tržišno su neupotrebljivi. Na mestima uboda vrlo često dolazi do pojave truleži izazvane različitim saprofitnim bakterijama i gljivama.

Na ratarskim usevima ubušuje se u mlečno zrela zrna soje, boranije, kukuruza šećerca i drugih biljaka. Ovako oštećeni usevi su pogodni za razvoj Fusarium spp. , i drugimh gljivica.

Suzbijanje ove štetočine je veoma teško, jer je brojna i nalazi se gotovo na svim usevima. U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za njeno suzbijanje. Na položena jaja i tek ispilele larve dobro deluju insekticidi na bazi hlorantraniliprola ( Coragen 20 SC), bifentrina ( Talstar 10-EC I dr.), i drugi insekticidi koji imaju upotrebnu dozvolu u povrću. Mora voditi računa o karenci primene , pošto se štetočina hrani uglavnom zrelim plodovima.

Na ratarskim usevima suzbijanje se može raditi insekticidima koji se koriste za suzbijanje kukuruzne sovice I kukuruznog plamenca koji se u isto vreme nalaze na biljkama i udruženo pričinjavaju štete.

Dipl .ing. Katarina Radonić

Izvor: PSS AP Vojvodine