banner-image

Pčelinja klinika Gašparovski najbolje poljoprivredno gazdinstvo

Novosadski sajam uručio je priznanja najboljim u poljoprivredi Srbije i regiona. Lovorike su pobrali oni koji su tokom prošle godine postigli najbolje rezultate u prerađivačkoj industriji, agrobiznisu, nauci u poljoprivredi, zanatstvu… Birano je i najbolje poljoprivredno gazdinstvo.  Ova, najznačajnija sajamska agrarna kuća u našem delu Evrope taj pehar uručila je „Pčelinjoj klinici“ Jozefa i Marije Gašparovski iz Bačkog Novog Sela.

Šampioni Novosadskog sajma, foto: Sajam

Nagrada je, potvrdiće svi koji poznaju Mariju i Jozefa, dospela u prave ruke. Njihova imena dobro su znana u svetu organske proizvodnje, ne samo u Vojvodini i Srbiji, ne samo u komšiluku, u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, već i dalje, u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Poljskoj, Ukrajini, Moldaviji… U svim ovim zemljama, Gašparovski su zajedno sa prijateljima i partnerima na brojnim projektima pregalački radili na unapređenju organske proizvodnje kroz praktičan rad, učenje od onih koji su išli korak dalje i prenošenje novog znanja našim proizvođačima, kroz inovacione i naučno-istraživačke radove…

“Pčelinja klinika” poseban je segment njihovog anganžmana u poljoprivredi. I u njemu su lideri koji pokazuju kako poljoprivredno gazdinstvo može diverzifikovati proizvodnju i ostvariti nove vrednosti. Od pčelarenja i proizvodnje kvalitetnog meda preko apiterapije na domaćinstvu, do seoskog turizma.

Zaljubljenici u pčelarenje Marija i Jozef Gašparovski podigli su pre par godina u Bačkom Novom Selu, u svom pčelinjaku nadomak Dunava, kuću za apiterapiju. Usred dvorišta duž kojeg su pčelinje košnice napravili su kućicu u kojoj je i polučasovni boravak prava blagodet za organizam.

Pčelar Jozef Gašparovski pored kućice za apiterapiju u Bačkom Novom Selu

Putnici namernici i svi koji su imali priliku i priliku da borave u ovoj sojenici, uverili su se u dragocenost pčelinjeg mikroklimata i pčelinje medicine. Sam položaj sela i “Pčelinje klinike” govori o tome da je svaki proveden trenutak u tom ambijentu neprocenjiv – klinika je okružena  bagremovom šumom i livadama, a Dunav je na dohvat ruke, što pčelinju pašu čini specifičnom.

U razgovoru za Agrosmart dobitnik priznanja za najbolje poljoprivredno gazdinstvo Jozef Gašparosvki naglašava da je u današnjim uslovima neophodno poljoprivrednu proizvodnju diverzifiovati ako se želi napred. Jer, samo od primarne proizvodnje malo gazdinstvo, sa skromnim kapacitetima, bilo o kojoj vrsti poljoprivrede da je reč, nema budućnost.

Zbog toga su Gašparovski u okviru “Pčelinje klinike” nadomak Dunava sagradili i kuću za smeštaj turista koji na njihovo gazdinstvo dolaze zbog apiterapije. Reč je o smeštaju apartmanskog tipa, a osim smeštaja u stambenom objektu turistima je na raspolaganju terasa sa ležaljkama, pergola sa prostorom za odmor u hladovini, ljuljaške, roštilj…

-Apiterapija je jedna od uspešnih metoda tradicionalne medicine (pored fitoterapije, akupunkture, tradicionalne domaće medecine i drugih) koja se bavi preventivom i isceljenjem proizvodima medonosne pčele i preparatima na bazi tih proizvoda, naglašava Gašparovski.

Ležanje na košnicama je način zdravstvenog kontakta sa pčelama koji se zasniva na pročišćavanju ljudskog energetskog polja od slojeva negativne energije, uklanjanja energetskih blokada i stega koje su uzročnici bolesti. Boravak u „Pčelinjoj klinici“ potpuno je bezopasan, nema direktnog kontakta s pčelama.

-Pouzdano se zna da pčelinji otrov ima sposobnost umanjivanja i otklanjanja bolova, sniženja krvnog pritiska, smanjivanja količine holesterola u krvi, povišenja radne sposobnosti, i u malim dozama sposobnost zaštite snage organizma – veli ovaj pčelar i najbolji poljoprivrednik dodajući da je pčela jedini jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude i da je med pojam koji se uglavnom veže za nju mada je zaslužna i za brojne druge izuzetne proizvode.

Svi oni mogu se naći u “Pčelinjoj klinici” Gašparovskih, koja je kao svojevrsna atrakcija deo ponude Turističke organizacije opštine Bač.  

S. G.