banner-image

Novi podsticaji za mlade poljoprivrednike, i do 1.500.000 dinara bespovratno

Poljoprivredna proizvodnja u Srbiji u ovoj godini imaće rast veći od pet odsto, u odnosu na 2019. godinu, a njeno učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP) biće veće od devet procenata, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

„Mi ćemo imati ozbiljan rast od preko pet odsto, a to će sad biti udeo od 9,7, ili 9, 8 odsto u odnosu na čitav BDP države. Ali još nije gotova berba kukuruza, a već sad mogu da kažem da imamo skoro 10 odsto bolji prinos nego što smo imali prethodnih godina“, kazao je Nedimović za RTS.

Precizirao je i da je su u ovom trenutku prinosi kukuruza 30 odsto veći u odnosu na desetogodišnji prosek, dok je za 60 odsto veći prinos soje, demantujući polemike u medijima u vezi sa tim podacima.

Dodao je i da bi prehrambena industrija trebalo da bude dominantna u odnosu na poljoprivredu u finalnoj proizvodnji, onosno da se poljoprivredna proizvodnja iskoristi kao resurs za nadogradnju i dodatu vrednost u prehrambenoj industriji.

Nedimović je podsetio da je rešen problem kompanije „Budimke“, da je sada i „Porečje-Vučje“ dobilo nove vlasnike iz Bojnika i Leskovca i najavio da će se rešavati i sektorski problemi juga Srbije, kao što je „Merošina“, jedna od najvećih hladnjača kod Niša.

Ministar poljoprivrede je najavio i podsticaje, odnosno bespovratna sredstva u novom paketu mera za mlade poljoprivrednike.

„Videli smo da mladi hoće da rade. Naročito insistiramo na pomoći stočarstvu, povrtarstvi i voćarstvu, jer su to tri grane poljoprivrede koje gde vam treba fizička snaga“, rekao je on.

Podsetio je da je 2017. godine, kada je prvi put pokrenut program, novac dobilo 667 mladih poljoprivrednika, godinu nakon toga njih više od 1.100, a prošle godine skoro 4.500 mladih je konkurisalo za ta sredstva.

Nedimović očekuje da će sledeće nedelje biti objavljena rang lista i da od 2.300 do 2.500 prvi put dobiti ta podstcajna sredstva.

„Maksimalni iznosi bespovratnih sredstava je po 1,5 miliona dinara, kazao je on.

Nedimović je istakao da će projekat biti nastavljeni i naredne godine, kao i da će ministarstvo za to tražiti i pomoć od američke razvojne agencije DFC.

„Uz pomoć 15.000 evra može da se podigne dva hektara oblačinske višnje s kompletnim sistemom za navodnjavanje. Ako želite brži profit mogu da kupe 30-40 ovaca ili tovljenike koji imaju dobru cenu na tržištu“, ukazao je ministar.

Najavio je rešavanje i problema malih penzija poljoprivrednika, čime se, kako je naglasio, niko nije bavio od 1986. godine.

„Ne možete da plaćate iste doprinose na jedan i sto hektara zemlje“, smatra Nedimović.

Naveo je da je sa predsednicom Vlade Srbije i ministrom finansija pre nekoliko dana razgovarao o tom problemu, a tim povodom imeće sastanke sa predstavnicima Svetske banke, a razgovaraće se i sa Međunarodnim monetarnim fondom.

„U narednih nekoliko meseci ćemo predočiti predlog rešenje za sve poljoprivredne penzionere. Ne može od bude situacija da od 31 milijarde dinara, koliko se izdvaja za poljoprivredne penzije, 28,5 do 29 milijardi dinara bude iz budžeta države, a ostalo da se prihoduje od doprinosa. To nije normalna situacija i zato ne možete da očekujete da penzije budu veće“, precizirao je ministar.

Nedimović je kazao da poljoprivrednici u proseku plaćaju doprinose 15 do 17 godina, zbog čega su njihove penzije iznose nešto više od 100 evra.

„Mora da se napravi takva klasifikacija, koliko platiš, toliku penziju možeš da imaš. To je jedino racionalno“, zaključio je on.