banner-image

Protest ratara u Bavaništu – državne njive da ne odu u sumnjive ruke

Jutros je u Bavaništu, u kovinskoj opštini, održan protest poljoprivrednika zbog mogućih nepravilnosti u izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Traže da se ne potpiše ugovor o zakupu za 191 hektar zemljišta na 15 godina sa ponuđačem – osamdesetogodišnjim poljoprivrednikom, koji, kako tvrde nezadovoljni ratari Bavaništa, za to nema osnova niti uslove da tako velike površine obrađuje. Sumnjaju u to da je on pravi zakupac 

 

Jutros je u Bavaništu, u kovinskoj opštini, održan protest poljoprivrednika zbog mogućih nepravilnosti u izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Naime, traže da Ministarstvo poljoprivrede ne potpiše ugovor sa ponuđačem na licitaciji za tablu od 191 hektar u katastraskoj opštini Bavanište, jer po njima, taj zakupac nema osnova za dugoročni zakup i taj bi ugovor naneo ogromnu štetu poljoprivrednicima u ovom mestu. Za istu parcelu licitovala su u prvom krugu nadmetanja još dva poljoprivrednika, čije su ponude validne ali nisu pobedničke.Kovin-rang-lista-1-krug-2020

Kako su za Agrosmart izjavili nezadovoljni poljoprivrednici, najveći problem je u tome što bi meštani koji se zaista bave ratarskim poslom ostali bez mogućnosti da koriste tu zemlju jer bi njive zakupili oni koji nemaju uslove da ih valjano obrađuju ili pak iza tog zakupa stoji neko drugi, a ne stvarni zakupci.

-Izlicitirana je tabla državnog poljoprivrednog zemljišta od 191,33 hektar, a za godišnji zakup ponuđeno je 8.131.525 dinara. Ta zemlja se daje u zakup na 15 godina. Sumnjamo u pravilnost te licitacije i u to da će se tim zemljištem dobro upravljati u narednih deceniju i po – kazao nam je poljoprivrednik iz Bavaništa Jovica Jakšić, predsednik Upravnog odbora Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Poljoprivrednici s kojima smo razgovarali kažu da bi, ako se potpiše ugovor o tom zakupu, bila naneta ogromna šteta lokalnom stanovništvu, porodicama koje samo od poljoprivrede žive. Kako kažu, za tih 191 hektar, prihvaćena je ponuda vremešnog meštanina koji će za 15 godina imati oko 95 godina. Sumnjanju da on ima dovoljno mehanizacije i mogućnosti da obrađuje toliku površinu.

Reč je o licitaciji u K.O. Bavanište, a kako se može videti na stranici Uprave za zemljište Ministarstva poljoprivrede, zakupac je Staniša Milenović koji je za hektar zemljišta u arendi ponudio 42.500 dinara za godinu dana. Za 15 godina, na koliko je dato ovo zemljište, trebalo bu ukupno da plati 121.762.500 dinara.

Zakupac bez komentara, da li će zemlja otići u podzakup?

Milenovića smo jutros pozvali, međutim, nije želeo da razgovara s nama već nas je uputio na drugog sagovornika, ne želeći da nam kaže ni njegovo ime. Ni osoba na koju nas je Milenović uputio nije htela da nam da bilo kakve informacije poručivši neprijatnim tonom da može da nam da izjavu samo u direktnom razgovoru.

-Sumnjamo da će zakupac obrađivati tih 191 hektar. Svi se poznajemo, znamo ko ima kakvu mehanizaciju i uslove da zakupi tako veliku površinu na 15 godina. Nije na nama da to procenjujemo, postoje nadležni koji bi trebalo time da se bave ali sve ukazuje na nepravilnosti u tom postupku. Recimo, godišnji zakup po hektaru je skuplji od osam miliona dinara, što bi značilo da je zakupac u sistemu PDV-a, a nije. Osim toga, postoje uslovi koje podnosioci ponuda za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta treba da ispune da bi učestvovali na licitaciji, a plašimo se da ovde to nije bio slučaj – kaže za Agrosmart poljoprivrednik iz Bavaništa Dragan Šljivovački.

Poljoprivrednici ukazuju na sasvim moguć dalji scenario – davanje izlicitirane parcele od 191 hektar u podzakup, što zakonom nije dozvoljeno.

Pomenimo, od prošle godine, zbog situacije sa virusom korona, postupak javnog nadmetanja sprovodi se elektronskim putem, kroz veb aplikaciju Digitalno javno nadmetanje. Šalju se zatvorene ponude u kovertama i otvaraju se određenog dana u isto vreme za sve katastarske opštine u lokalnoj samoupravi.

-Nažalost, omogućeno je da državne njive u zakup uzmu oni koji možda s poljoprivredom i nemaju veze, na uštrb poljoprivrednika koji plaćaju PIO doprinose, izmiruju sve obaveze na lokalnom i republičkom nivou. Na ovaj način urušava se selo, umesto da se podstiče njegov razvoj – kaže Jovica Jakšić.

Poljoprivrednici Bavaništa su jutros na kratko zatvorili seoski put u znak protesta. Potom su otišli da u zajedničkoj akciji poravnaju atarske puteve.

S. Gluščević