banner-image

Još dve godine restitucije poljoprivrednog zemljišta, vraćeno 80 odsto njiva

Proces restitucije poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini biće završen za dve godine, izjavio je direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Po njegovim rečima u naturi je ostalo da se vrate njive u Vojvodini, ali sadašnjim tempom vraćanja ne može se očekivati da će taj proces biti pre završen.

Kako se može videti na sajtu Agencije, dosad je naslednicima nacionalizovanih oranica ukupno vraćeno oko 80 odsto poljoprivrednog zemljišta. To je 74.829 hektara. Vraćeno je i 5.946 hektara šuma. Podsetimo, ukupno je Agenciji za restituciju predato zahteva za vraćanje oko 100.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Zahtevi za vraćanje imovine i obeštećenje vlasnika su se podnosili od marta 2012. do marta 2014, nakon čega to više nije bilo moguće učiniti.

U procesu restitucije najviše njiva vraćeno je naslednicima u Bačkoj Topoli  8.208 hektara. U bečejskim atarima restitucija je završena na 5.720 hektara, u Kikindi 5.363 hektara. Somborci su natrag dobili 4.821 hektar poljoprivrednog zemljišta, Zrenjaninci 3.395 hektara. U Kuli je vraćeno 2.464 hektara, u Adi 1.197…

Najmanje problema bilo je prilikom vraćanja imovine oduzete posle Drugog svetskog rata crkvama i verskim zajednicama. Do kraja prošle godine kroz proces konfesionalne restitucije vraćeno je 28.359 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega 24.227 hektara Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Isplata obeštećenja od sledeće godine

Agencija za restituciju intenzivno donosi rešenja o obeštećenju vlasnika oduzete imovine, nedeljno oko 100, rekao je Sekulić za RTS. Ako se nastavi tim tempom pravosnažna rešenja doneta do juna biće isplaćena sledeće godine, izjavio je on. Precizirao je da je dosad potpisano dvesto rešenja, a da bi do kraja juna moglo biti potpisano i 1.500 rešenja o obeštećenju.

Odlukom Vlade Srbije, koeficijent za utvrđivanje iznosa obeštećanja iznosi 0,15 što znači da će vlasnici imovine koja im nije mogla biti vraćena u naturi dobiti 0,15 odsto tržišne vrednosti imovine, na osnovu procena Poreske uprave Srbije, rekao je on.

Procene su da će obeštećenje trajati tri, četiri godine posle donošenja pravosnažnih rešenja.

„Pretpostavljamo da će biti veliki broj žalbi i tužbi i treba sačekati reagovanja nadležnih organa, moramo da sačekamo i eventualno predloge za ponavljanje postupka, rekao je on.

Na pitanje kakva će biti dinamika isplate ljudima koji traže da im se vrati ogromna imovina koja je procenjana na nekoliko miliona evra, on kaže da će najveći broj njih dobiti obeštećenje na na 12 godina uplus kamata od dva odsto.

Maksimalno obeštećenje po podnosiociu zahteva ne može preći 500.000 evra, dok ukupno isplaćeno obeštećenje ne može biti veće od dve milijarde evre, istakao je on.

Kako je rekao, obeštećenje je trenutno centralni deo posla Agencije, budući da je najveći deo imovine u naturalnom obliku vraćen, dok je kod poljoprivrednog zemljišta vraćeno 80 odsto.

Prema rečima Sekulića, u Beogradu je u naturalnom obliku vraćena gotovo sva imovina, i kako je rekao  „ima još 10 predmeta, pri kraju su“.

S. K.