banner-image

Neadekvatno čuvanje može da pokvari i najbolji med

U proteklih 10 meseci rada Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, na terenu smo videli izvestan broj nepravilnih načina čuvanja meda u skladištima pčelara, što je skoro redovno rezultovalo time da med izgubi svoja svojstva koja su jako bitna radi plasmana meda nakon dužeg čuvanja meda u neadekvatnim pre svega temperaturnim uslovima, objavio je dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS na sajtu ove organizacije.

Kupci meda su, naravno, jako zahtevni, i iako zakon dozvoljava da HMF radi plasmana meda na rafovima maloprodajnih objekata bude do 40 mg/kg, a dijastaza ne manje od 8 jedinica, kada kupuju od nas i pošteno plaćaju, traže mnogo strožije standarde, zato što kasnije naš vrhunski med često homogenizuju sa nekim drugim medovima, te ga greju i samim tim dodatno kvare navedene parametre, ali i kad ga ne mešaju takav može duže da stoji na rafovima prodavnica, pa zato od nas zahtevaju recimo da HMF bude maksimalno 8 mg/kg, a dijastaza ne manje od 10-12 jedinica.

Pošto su pčelari često prinuđeni da med čuvaju kroz malo duži vremenski period, čekajući bolju cenu na tržištu, treba da znaju kako da ga maksimalno sačuvaju pre svega od temperature koja najviše remeti navedena dva ključna parametra kvaliteta meda.

I svetlost je bitan faktor koji može da poremeti kvalitet meda, ali je med od svetlosti uvek obezbeđen samim tim što je uskladišten u buradima od materijala nepropusnog za svetlost, jedino je med na rafovima polica u trgovinama izložen svetlosti, te zato na rafovima brže izgubi kvalitet, nego dok je u buradima.

Temperatura, bilo koja, remeti kvalitet meda, odnosno utiče na podizanje nivoa HMF i spuštanje dijastaze. Znači, čak i da med čuvate na samo 0 (nula) stepeni, biće podizanja nivoa HMF i spuštanja dijastaze kroz vreme, ali je taj proces na tako niskoj temperaturi jako spor i praktično skoro da ne može da se primeti u vremenskom rasponu u kome se med prosečno čuva.
Ali, ako je temperatura 20, 30, ili više stepeni, proces se znatno ubrzava.

Zato je bitno da pčelari koji se odluče da med čuvaju malo duže, to čine u adekvatnim uslovima. Generalno, što je temperatura niža u skladištu, to će med duže zadržati svoja svojstva, tako je savet da temperatura bude što je niža moguća, ali svakako je dobro čuvati ga u uslovima prosečnih podrumskih temperatura, odnosno oko 12 stepeni Celzijusa.

Često smo na terenu viđali da se med čuva u prostoru tipa garaža ili zatvorenih nadstrešnica u kojima se leti temperatura podiže i na preko 30 stepeni, često i 40 stepeni. Čuvanje meda u takvim uslovima veoma brzo podigne nivo HMF-a i spusti dijastazu na nivo van zahtevanih granica kupaca.

Pošto je u toku registracija prostorija u domaćinstvu, trudite se da izaberete prostor koji je najhladniji mogući, jer je očigledno da će biti trenutaka kada ćete morati da se odlučite da čuvate med više meseci pre prodaje, možda i godinu i više, a da ne dođe do njegovog znatnijeg oštećenja.
Kada se med izvrca iz košnica, HMF je najčešće ispod 1 mg/kg, a dijastaza obično 15-25, neretko i preko 30 jedinica. Tu vrednost meda treba što duže sačuvati.

Sve je to itekako bitno i sa aspekta potrošača meda. Dijastaza je mera postojanja enzima koje pčela ugrađuje u med. To je najveće bogatstvo meda u ishrani ljudi, i pre svega od tih enzima, prema svim naučnim istraživanjima, potiče najveći deo onog blagotvornog dejstva koji med ima na ljudski organizam.

Pravilnim skladištenjem meda činimo dobro i potrošačima i sebi, jer održavamo nivo efekta meda na ljudski organizam kroz duži vremenski period.

Često se u javnosti čuje priča da je med iz piramida star 2-3 hiljade godina i dan danas jestiv. To jeste tačno, jer vam se ništa neće dogoditi ako ga probate. Ali, u tom medu odavno više nema ničega od onoga što pčele ugrađuju u med i što čini pravu blagotvornost meda.

Zato se jednostavnim načinom čuvanja meda trudimo svi zajedno da održimo njegov izvorni kvalitet u što dužem vremenskom periodu. Potrošačima svakako savetujemo da onaj kvalitet koji su pčelari sačuvali adekvatnim skladištenjem, na jednostavan način i oni dalje sačuvaju na dobrobit svog organizma, tako što će med stavljati u čaj ili mleko tek onda kada se čaj ili mleko ohlade na temperaturu konzumiranja, a nikako u vreo čaj.