banner-image

Šta domaćim prehrambenim dobavljačima donosi EU direktiva o fer trgovini?

Razvojna agencija Vojvodine organizuje u ponedeljak 28. juna u 11.00 časova onlajn panel na kojem će biti reči o Direktivi 2019/633 Evropskog parlamenta o fer trgovini.

Govoriće Anja Tasić i Raško Radovanović iz advokatske kancelarije „Radovanović Stojanović & Partners“, Željko Oroš iz Zemljoradničke zadruge “Krsturska paprika”, Ruski Krstur i Lazar Slankamenac, predstavnik firme Green House Food d.o.o. Novi Sad.

Evropski parlament je u aprilu 2019. usvojio Direktivu 2019/633 o nelojalnim trgovinskim praksama u poslovnim odnosima u lancu poljoprivrednih i prehrambenih dobara, sa ciljem da unese ravnotežu u pregovore između dobavljača i kupaca poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Do sada se često dešavalo da veći i moćniji trgovinski partneri svojim slabijim ugovornim stranama nameću nefer trgovinsku praksu, poput zakasnelih plaćanja, otkazivanja porudžbine u poslednjem trenutku, jednostranom promenom uslova ugovora o snabdevanju, traženje od dobavljača plaćanja koja nisu povezana sa prodajom proizvoda itd.

Sa ciljem da zaustavi nametnutu nepoštenu praksu i pomogne malim dobavljačima, Evropski parlament je usvojio ovu Direktivu, koja se primenjuje kada su dobavljač ili kupac, ili oboje, osnovani u Evropskoj uniji, čime će i dobavljači i kupci iz zemalja koje nisu članice EU takođe biti zaštićene Direktivom. Krajnji rok za njenu transpoziciju u nacionalna zakonodavstva država članica je bio 1. maj 2021. godine, a usvojene nacionalne mere postaju izvršne najkasnije od 1. novembra 2021.

Prilikom organizacije panela vodili smo se namerom da domaći proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i saznaju sve o ovoj Direktivi: na koga se odnosi, šta tačno reguliše, šta se u njoj definiše kao nefer trgovinska praksa itd.

Svi zainteresovani moći će da prate panel na ovom linku.