banner-image

Dok je lubenica preko 30 dinara bostandžije zadovoljne

Spas od velikih vrućina ne nalazi se samo u debeloj ladovini, već i u hladnoj i slatkoj lubenici. Ovoga leta ranije su dospele zbog visokih dnevnih temperatura, ali proizvođači se ne žale zbog toga. Zadovoljni su trenutnom cenom i kvalitetom, a za prinose kažu da su mogli biti i bolji.

– Sve do juna bilo je hladno, a onda su stigle velike vrućine. Bostan je topoljubiva biljka i ne voli nagle promene vremena, pa je zbog toga bilo leja gde su plodovi otpadali – kaže za “Dnevnik” Sava Kompalić iz Deronja kod Odžaka koji pripada trećoj generaciji čijem poljoprivrednom gazdinstvo je glavno opredeljenje sejanje lubenica. Za razliku od proteklih leta, ove sezone, navodi, lakše je bostan prodati. – Velika potražnja vlada za bostanom u marketima, pa skoro celokupan rod iz Deronja odlazi trgovinskim lancima u Novi Sad i Beograd. I što je najvažnije, veliki trgovci nude i dobru cenu. Za sada kilogram lubenica naveliko košta 30 dinara – ističe Kompalić i naglašava da i bostandžijama kao i drugim poljoprivrednim proizvođačima nedostaju sezonski radnici, jer vrežu treba seći i tovariti u prikolice, a onda i pretovarati do velikih trgovina. Tako slast u dobrom poslu ove godine kvare neprilike na tržištu rada. Kompalić kaže da u Deronjama ima stotinak poljoprivrednika koji su ovog proleća posejali lubenice na većim i manjim površinama i da je to primetno više nego ranijih godina. Verovatno zbog zarade, kaže, mada po jutru treba 1.500 evra ulaganja, a bez sistema za navodnjavanje ne vredi ni sejati lubenice, jer pri ovako visokim dnevnim tempraturama, od bostana ne bi bilo ništa da na njivama nema vode, kap po kap.

Osim Deronja, na glasu po dobrom bostanu u Bačkoj je i Đurđevo u žabaljskoj opštini, gde ima ovog leta lubenica kao i ranijih godina zahvaljujući gazdinstvima koje nisu odustale od bostana .

– Ostalo je nas 13 porodica koji se još bavimo lubenicama – kaže Aleksandar Šovljanski, koji lubenice prodaje iskuljučio na komad jer je tu bolja zarada, pošto trenutnio kilogram košta 50 dinara.

– Onaj ko ne seje mnogo, hoće da izvuče svaki dinar, pa tako nas troje, četvoro bostandžija iz sela prodajemo namalo, a ostali prodaju nakupcima iz okolnih sela koji lubenice dalje preprodaju – kaže Šovljanski.

Kao i svake godine, tako i ovog leta Šoljanski kaže da će lubenice imati sve do polovine septembra jer je bostan sejao svakih pet dana da bi rod stizao kontinuirano. Zadovoljan je, kaže, prinosom i navodi da se na jutru, pod uslovom da je rod solidan, može dobiti između 20 i 25 tona bostana.

Što se tiče cene u narednom periodu, naš sagovornik kaže da bi bilo dobro kada se kilogram ne bi spustio ispod 30 dinara, jer bi, u tom slučaju, za proizvođače to bio čist gubitak. – Sezona lubenica je počela pre desetak dana i na tržištu se oseća da domaći rod stiže za prodaju, što bi moglo da obori cenu koštanja, ali se i dalje najavljuju vrućine, pa u takvim vremenskim uslovima lubenice se više kupuju, što može da bude dobro za proizvođače jer između ponude i potražnje postoji ravnoteža – kaže Šovljanski za Dnevnik.

Foto: Pixabay