banner-image

Proizvođači paradajza veruju državi „ako Vučić ostane na vlasti“

Nezadovoljni cenom paradajza koji su proteklih nedelja poklanjali i bacali, proizvođači iz okoline Leskovca su se primirili jer im je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao da će u njihov kraj doći investitor, otvoriti fabriku za preradu paradajza, a da će država pomoći ulaganjem u infrastrukturu i protivgradnu zaštitu.

Nedimović je u selu Svirci razgovarao sa proizvođačima, obećao i da će pomoći da im olakša vraćanje rata za kredite koji su uzimali, neki kažu da je pomenuta i odšteta za ono što su izgubili u prethodnom periodu, ali niko ne precizira koliko, kada i šta konkretno.

„To što je najavio ministar je za nas novo, rekao je da ćemo za 10 dana znati više detalja o tome“, kaže za Danas proizvođač paradajza iz ovog sela Dalibor Kocić. Što se tiče ove sezona svaka pomoć je, kaže on, zakasnila, ali se nada da bi za narednu godinu moglo da bude nekih rezultata.

Cena se, ističe Kocić poslednjih dana popravila, na nekih 40 dinara, ali to i dalje nije dovoljno.

„Ispod 50 ili 60 dinara je smešna cena, jer jedna gajbica za pakovanje košta 60 dinara. Nikakva zarada“, ističe Kocić.

Tokom prošle nedelje paradajz se u leskovačkom kraju bacao i poklanjao jer je cena po kilogramu pala na tek 10 dinara, a razlog tako niskoj ceni je, napominje Kocić, pre svega malo lošija godina.

„Bilo je hladno, maltene do 1. juna smo morali da ložimo i onda je tek krenulo da stasava naglo i svima je stiglo u istom trenutku. To je zablokiralo tržište jer da je išlo lagano, postepeno, možda bi bilo drugačije, bolje bi se roba rasporedila i bila bi bolja i cena“, kaže Dalibor Kocić i napominje da je bilo je sve vreme bilo i uvoza i izvoza, da uprkos niskoj ceni to nije stalo.

Poljoprivrednicima je ministar više detalja o ulaganjima i državnoj pomoći najavio za 10 dana, a ni juče ni prekjuče Danasu nisu stigli odgovori iz Ministarstva poljoprivrede o tome ko je potencijalni investitor i kada bi fabrika mogla da bude otvorena, kao i koliko će država da uloži u infrastrukturu, automatsku protivgradnu zaštitu, obeštećenja. Iako bez konkretnijih podataka, pojedini proizvođači paradajza veruju da će obećano biti i ispunjeno.

„Ako već neko misli o nama, valjda će da bude, ako ne misli, onda nema da bude bolje. Nadam se da će biti ako Vučić ostane na vlasti, a posle Vučića ne znam kako će biti“, kaže Tomislav Ilić iz sela Zloćudovo.

Ovaj proizvođač paradajza kaže da veruje u Vučića, koji je dao sve što je obećao.

„Ne mora ništa da da, moj otac je radio bez subvencija, bez išta, ne mora ni subvencije“, ističe Ilić.

Iako pun poverenja u državu, Ilić koji je svoj paradajz poslednjih dana uspeo da proda po ceni od 30 dinara, ipak, ima ideju kako bi država mogla da pomogne proizvođačima.

„Da nam se napravi izvoz, da se to ne koči. Ako već uvozimo, daj da i izvozimo. Ako jednu reku zatvoriš, ona mora negde da probije. Tako i ovde, ako već uvozimo, onda moramo i da izvozimo. Jedna mala Crna Gora ne uvozi dok ima svoje proizvode, a mi imamo da hranimo ne znam koliko“, napominje Ilić.

Na pitanje da li bi pomoglo otvaranje fabrike Ilić kaže da će i taj što dođe gledati da što jeftinije prerađuje paradajz.

„Nek država donese cenu kao u Nemačkoj, da znam kolika mi je cena, koliko je profit, da mi je sigurno tržište, da znam šta mogu da planiram. Ovako ne mogu ni kredit da uzmem, šta treba da stavim kuću na doboš. Tako da i kada zovu iz banke da mi nude kredit ja im kažem da mi ne treba“, kaže Tomislav Ilić.

Uvoz iz pojedinih zemalja je trn u oku mnogim proizvođačima paradajza sa juga. To su očigledno preneli i ministru Nedimoviću, koji je nakon sastanka sa njima rekao kako je „čuo da neke zemlje pokušavaju da zloupotrebe sporazum CEFTA“. Međutim, nismo juče uspeli da saznamo iz njegovog ministarstva da li je to tačno i ako jeste, koje države i na koji način krše taj sporazum.

„Moramo da poštujemo ono što smo potpisali sa svim okolnim državama. Oni uvoze na naše tržište, mi na njihovo. Čuo sam od ovih ljudi da neke zemlje pokušavaju da zloupotrebe CEFTA. Naša fitosanitarna inspekcija, ali i sama država će pokušati da spreči te zloupotrebe država sa kojima nismo potpisali ništa. Tražićemo i pomoć policije, CEFTA je samo za one države koje su potpisnice“, rekao je Nedimović poljoprivrednicima.

Izvor: Danas