banner-image

Manji rod u svetu pogurao naviše cenu pšenice

Tokom protekle nedelje na novosadskoj „Produktnoj berzi“ nije bilo značajnijh cenovnih oscilacija kukuruza i soje, dok je krajem nedelje porasla potražnja i cene pšenice.

Ukupan promet je iznosio 2.195 tona, dok je finansijska vrednost iznosila 61.844.750,00 dinara. Statistički posmatrano, količinski obim prometa je manji za 18,70%, dok je finansijski promet niži za 15,97%.

Kada uporedimo ponderisane cene, pšenica nije značajno oscilirala u odnosu na prethodnu nedelju. Ugovori za pšenicu su zaključivani po 21,50 din/kg bez PDV-a (23,65 din/kg sa PDV-om), što ujednono predstavlja ponder cenu, +0,90%. Međutim krajem nedelje tražnja za hlebnim zrnom je bila oko 23,00 din/kg, dok za robu  doveženu u luku potražnja je bila na nivou od 23,50 din/kg bez PDV-a. Prodavaci nisu bili zanteresovani za prodaju preko berze, što ukazuje na rast cene.

Izveštaj USDA je najviše uticao na povećanju potražnju po višim cenama zbog vesti o globalnoj proizvodnji koja je snižena za 2%, zbog manjeg roda u Rusiji, Kanadi, Turskoj, Kazahstanu i SAD. Globalna potrošnja je gotovo nepromenjena u odnosu na prethodni izveštaj. Zalihe su snižene za više od 5% u odnosu na prethodnu prognozu i spuštene su na najniži nivo u 5 godina.

Početkom nedelje se stekao utisak da će cena kukuruza da raste, trgovanje se odvijalo na nivou od 24,40 din/kg bez PDV-a (23,65 din/kg sa PDV-om), međutim tokom sedmice kukuruz je imao negativan trend. Kukuruz sa klauzulom „fco-kupac“ je realizovan po 24,30 din/kg. U odnosu na prošlonedeljni podatak, ponderisana cena je ostala gotovo na istom nivou -0,60%.

Soja se zadržala na istom nivou kao i prethodnih nedelja. Sojino zrno je trgovano u uskom cenovnom rasponu od 70,30 do 70,50 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 70,43 din/kg bez PDV-a (77,47 din/kg sa PDV-om), što predstavlja minimalnu oscilaciju od -0,09%.

Stočni ječam je trgovan po jedinstvenoj ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a (22,55 din/kg sa PDV-om).

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 5,72%, a kukuruz je poskupeo 2,05%.

Rejting useva kukuruza poboljšan je sa prošlonedeljnih 62% na 64%. Cene kukuruza su se malo menjale posle ohrabrujućih podataka o stanju useva. Cene novog roda su i dalje u uskom rasponu. USDA je korigovala na niže procenu prinosa kukuruza, što sugeriše pad proizvodnje od 10,53 miliona tona. U ovom kontekstu, potencijal za poboljšanje krajnjih zaliha kukuruza je smanjen.

Kod jare pšenice, rejting useva u SAD je blago podignut na 11% dobro do odlično, u poređenju sa 10% prethodne nedelje. Nakon izveštaja USDA, u kom je procena američke proizvodnje bez iznenađenja snižena zbog rezultata žetve i suvih uslova za jaru pšenicu poslednjih nedelja, čikaške cene, podstaknute tesnom globalnom situacijom, dostigle su nove maksimume i ugovor sa decembarskom isporukom prevazišao je nivoe iz maja.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 0,07%, a sojina sačma je pojeftinila 0,42%.

Rejting useva soje ostaje nepromenjen na 60%. Zabeležen je rast cena, gde su objavljene nove izvozne prodaje za Kinu od 132.000 tona. Manji očekivani izvoz iz Brazila, koji je juče objavio CONAB ima pozitivan faktor za američko tržište. Procena prinosa je korigovana blago naniže, što je smanjilo rod na 118,08 miliona tona. Slabije izvozne aktivnosti omogućuju američkim zalihama da ostanu iznad 4,2 miliona tona.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 3,11%, a kukuruz je poskupeo 5,22%.

Cene pšenice na Evronekstu beleže nove maksimume. Nastavak žetve u Francuskoj će omogućiti narednih dana bolje određivanje količina i posledica nedavnih kiša na kvalitet. Nastavak žetve će takođe voditi povećanju kratkoročno raspoloživih količina, što je važan faktor u ubrzanju izvoznih aktivnosti.

Razlika u ceni između pšenice i kukuruza se povećava, sa manje tesnim tržištem za kvalitet stočne hrane nego prošle godine i sa količinama koje su sada dostupne za pšenicu za stočnu hranu. Cene novog roda rastu i približavaju se maksimumima iz maja.

Kraj nedelje na Evronekstu je obeležen oštrim rastom cena, nakon objavljivanja mesečnog izveštaja USDA i korekcije na niže proizvodnog potencijala žitarica.