banner-image

Rast svih cena na berzi: Za kilogram soje kupci plaćali do 80 dinara

Prve nedelje septembra zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Najizraženiji je bio kod sojinog zrna od čak 11,62%. Ukupan promet je uznosio 2.850 tona robe (+23,34%), čija je finansijska vrednost bilaa 111.575.500,00 dinara (+12,78%).

Pšenica je bila najtraženija na robno-berzanskom tržištu. Pošto je cenovni maksimum od početka žetve iz prethodne nedelje pomerio kriterijume i očekivanja prodavaca, odsustvo ponude i pojačana tražnja je dovela do toga da pšenica ima uzlazni trend na domaćem tržištu. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 24,30 din/kg do 25,30 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 24,89 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,07% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Možemo konstatovati da se cena pšenice ponovo približava ceni kukuruza. Ono što je neuobičajeno, jeste, da je pšenica već šest meseci na nižem cenovnom nivou od cene kukuruza.

Kukuruz drugu nedelju za redom beleži pozitivan cenovni trend. Početkom nedelje registrovana cena je iznosila 25,70 din/kg bez PDV-a, dok je poslednjeg dana iznosila 26,20 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja za ovu nedelju je 25,85 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast ove žitarice od 2,74%. Terminska tražnja kukuruza rod 2021. godine po ceni od 23,50 din/kg bez PDV-a nije adekvatno odreagovala na ponudu koja već duži vremenski period izostaje preko “Produktne berze”.

Na tržištu soje došlo je do velikih promena. Ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 77,00 do 80,00 din/kg bez PDV-a. Izražena tražnja za ovom uljaricom je od strane domaćih prerađivača i trgovaca. Neizvesnost kvaliteta i prinosa novog roda, odsustvo ponude prošlogodišnjeg roda su faktori koji su doveli da ova uljarica zabeleži rast od 11,62% u odnosu na poslednju registrovanu cenu. Ponderisana cena je iznosila 79,25 din/kg bez PDV-a.

Vremenski uslovi su odložili žetvu suncokreta. Svi kupoprodajni ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 55,61 din/kg bez PDV-a (473,00 €/t). U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je blagi rast od 0,23%.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

 

 

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 2,92%, a kukuruz je pojeftinio 6,59%.

Zabeležene su korisne kiše u pojasu kukuruza. Za izvoz novog roda kukuruza prošle nedelje je zaključena 1,15 miliona tona. Rejting useva kukuruza je nepromenjen na 60% dobro do odlično.

U SAD-u, požnjeveno je 88% jare pšenice, u poređenju sa 77% prethodne nedelje i petogodišnjim prosekom od 71%. Tokom nedelje cene pšenice u Čikagu su imale silazni trend zbog uzimanja profita posle prošlonedeljnog oštrog rasta.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je pojeftinila 6,45%, a sojina sačma je pojeftinila 5,22%.

Cene soje tokom nedelje imale su silazni trend u Čikagu, zbog povoljnih kiša dok se žetva približava i strahovanja za izvozne kapacitete, naročito u Lujzijani, koju je snažno pogodio uragan Ida. Na kraju nedelje, cena soje se stabilizovala. Objavljene su nove prodaje za Kinu i vrlo dobri izvozni podaci koji prelaze 2,13 miliona tona.

 

 

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je pojeftinila 1,00%, a kukuruz je pojeftinio 2,25%.

 

Jačanje evra u odnosu na dolar za sada je imalo mali efekat na cene žitarica. Cena meke pšenice na Evronekstu je povišena krajem nedelje. Kod kukuruza, cene novog roda se nisu bitnije menjale u pokušaju stabilizacije, nakon slabljenja prethodnih dana.

 

Prema FranceAgriMer-u, u Francuskoj je do 23. avgusta požnjeveno 96% meke pšenice. Kod kukuruza se 91% useva smatra da je dobro do odlično, što je nepromenjeno u odnosu na prethodnu nedelju.