banner-image

Bezgotovinsko plaćanje voća i povrća na tri beogradske pijace

Značajne novine uvedene su na tri beogradske pijace. Prvi put u Srbiji kupcima je omogućeno  da kupljeno voće, povrće i druge proizvode mogu da plate, brže i lakše, platnim karticama i mobilnim telefonom, bez prethodne posete bankomatu.

„Kalenić“, „Đeram“ i „Palilulska pijaca“ prve su „digitalizovane pijace“ u glavnom gradu, gde se instalira ukupno 50 POS terminala koji omogućavaju beskontaktno plaćanje platnim karticama ili putem aplikacija mobilnih novčanika za Android i IOS platforme.

Pilot projekat digitalizacije pijaca zajednički sprovode JKP „Gradske pijace“, Privredna komora Srbije, kompanije Mastercard, Banca Intesa, Payten i Chipcard, uz podršku Grada Beograda.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas „Kalenić pijacu“ i istakao  da digitalizacija i fiskalizacija stiže i na beogradske pijace. „S obzirom na to da zbog korone i svega što se desilo proteklih nekoliko godina sve više naših sugrađana koristi onlajn bankarske usluge, bilo je vreme da im to omogućimo i na beogradskim pijacama. Na ovaj način izlazimo u susret zakupcima koji lakše mogu da prodaju svoju robu, pomažemo kupcima da mogu bez gotovine da kupe robu, te pokazujemo da je i ovaj način prodaje jednak svakom drugom“,  rekao je Vesić.

Privredna komora Srbije prepoznala je značaj i doprinela projektu modernizacije i digitalizacije plaćanja na pijacama koju je inicirala kompanija Mastercard uz podršku i ostalih partnera. Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije, ističe da je ovo samo prvi korak i očekuje da će, posle pozitivnog iskustva i druge beogradske, ali i pijace širom Srbije, uvesti bezgotovinsko plaćanje – novinu koja predstavlja zlatni standard savremene trgovine.

Nedavno istraživanje MasterIndex 2021. je pokazalo da svaki treći kupac na pijaci želi da plaća karticom, jer mu je to lakše, brže i praktičnije. Trgovačka lokacija kao što je pijaca, koja se tradicionalno povezuje isključivo sa gotovinom, otvorila je prvo poglavlje digitalne transformacije, što je još jedan dokaz da se tržište Srbije modernizuje na svakom koraku i u skladu sa potrebama svojih građana, podseća Ocokoljić.

Na pijacama ‘Kalenić’, ‘Đeram’ i ‘Palilula’ već je instalirano prvih 28  terminala, a očekivanja su da se bezgotovinsko plaćanje proširi i na ostale gradske pijace.

Zakupci pijačnih tezgi prošli su obuku za korišćenje POS terminala, kako bi se detaljnije upoznali sa prednostima bezgotovinskog plaćanja“,  dodao je Bajagić. Očekuje da će uvođenje bezgotovinskog plaćanja na pijacama privući i deo mlađe populacije, a iskustva zakupaca sa beogradskih pijaca govore da je potreba za plaćanjem karticama velika, posebno turista i stranaca koji žive i rade u Beogradu i rado posećuju pijace.

Svi zakupci koji su prihvatili da budu deo pilot projekta „digitalizacije pijaca“, narednih 12 meseci biće oslobođeni svih troškova u vezi sa korišćenjem POS terminala, a partneri u projektu su obezbedili i dodatnu pogodnost – svakog meseca, pet trgovaca koji budu imali najveći broj bezgotovinskih plaćanja platnim karticama, dobiće novčanu nagradu u iznosu od 12 000 dinara.