banner-image

Šta je Internet stvari u poljoprivredi i kako donosi veći profit

Postoji mnogo primera modernih tehnologija koje se koriste u različitim sektorima poljoprivrede i koje pokazuju obećavajuće rezultate. Tehnologije poput veštačke inteligencije, mašinskog učenja i interneta stvari pomažu ljudima da obave svoje zadatke uz najmanje napora. Internet stvari (IoT) pomaže da izgradimo naše pametne domove. Sve elektronske uređaje je doveo na jedno mesto što olakšava kontrolu njihovog funkcionisanja.

Kako je IoT ušao u svet poljoprivrede?

Uvođenje senzora u poljoprivredne operacije je priča iz prošlosti. Međutim, problem sa ovim tradicionalnim pristupom senzorske tehnologije bio je u tome što nije davao podatke uživo. Ovi senzori su se koristili za skladištenje podataka u pripojenoj memoriji i kasnije su korišćeni.

Poljoprivrednici danas mogu da obavljaju istu količinu zadataka za kraće vreme i da povećaju prinose useva uz pomoć tačnih podataka dobijenih iz interneta stvari. Foto: http://www.softwebiot.com/

Uvođenjem industrijskog IoT-a u poljoprivredi, savremeni senzori su sada dostupni za upotrebu. Ovi senzori su povezani sa prostorom za skladištenje podataka preko mobilne/satelitske mreže. Ovaj sistem nam pomaže da dobijemo podatke uživo i u realnom vremenu i donesemo efikasne odluke u skladu s tim.

Primena IoT-a je pomogla poljoprivrednicima u mnogim aktivnostima kao što je praćenje nivoa vode u rezervoarima. Ovo se sve radi u realnom vremenu što povećava efikasnost celog procesa navodnjavanja. Još jedna stvar koja je omogućena napretkom IoT tehnologije je praćenje rasta semena. Poljoprivrednici sada mogu da prate potrošnju resursa i vreme potrebno da seme u potpunosti preraste u biljku.

IoT je poljoprivrednicima pružio dvostruke koristi. Oni sada mogu da obavljaju istu količinu zadataka za kraće vreme i da povećaju prinose useva uz pomoć tačnih podataka dobijenih iz interneta stvari.

Primene IoT-a u poljoprivredi

IoT je omogućio i pametnu poljoprivredu. Pametna poljoprivreda je visokotehnološka metoda čistog i održivog uzgoja hrane.

Precizna poljoprivreda je sve ono što čini proces poljoprivrede tačnim i kontrolisanim kada se radi o uzgoju stoke i useva; foto: https://www.dreamstime.com/

Kada govorimo o pametnoj poljoprivredi zasnovanoj na IoT-u, gledamo na sistem izgrađen za praćenje polja useva uz pomoć senzora. Ovi senzori prate sve što je neophodno za proizvodnju useva kao što su vlaga u zemljištu, vlažnost, svetlost, temperatura itd, i automatizuju sistem za navodnjavanje. Ovaj sistem omogućava poljoprivrednicima da prate uslove na terenu sa bilo kog mesta. Poljoprivreda zasnovana na IoT-u je mnogo više efikasna u poređenju sa konvencionalnom poljoprivredom.

Postoji mnogo primera pametne poljoprivrede zasnovane na IoT-u, ali nekoliko njih se izvaja  I oni revolucionarno utiču poljoprivredni sektor.

  1. Precizna poljoprivreda

Precizna poljoprivreda je sve ono što čini proces poljoprivrede tačnim i kontrolisanim kada se radi o uzgoju stoke i useva.

Ključna komponenta ove poljoprivredne tehnike je upotreba informacionih tehnologija i tehnologija kao što su senzori, robotika, vozila za automatizaciju, kontrolni sistemi, automatizovani hardver, tehnologija promenljive brzine itd.

  1. Poljoprivredni dronovi

Dronovi se koriste u poljoprivrednom sektoru za unapređenje mnogih poljoprivrednih praksi.

Postoje dve vrste dronova – vazdušni dronovi i oni koji se nalaze na zemlji i koriste se u poljoprivredi za procenu zdravlja useva, praćenje useva, prskanje pesticida, navodnjavanje, sadnju i analizu polja.

Upotreba bespilotnih letelica nudi mnoge prednosti, poput snimanja zdravlja useva, uštede vremena, kao i povećanja prinosa useva. Kada kombinujemo tehnologiju bespilotnih letelica sa odgovarajućom strategijom i planiranjem zasnovanim na prikupljanju podataka u realnom vremenu, možemo da preobrazimo visokotehnološki sektor u poljoprivredni sektor.

Dron prska mineralno đubrivo, Smart farm 4.0 koncept; foto: https://www.istockphoto.com/

Iz podataka prikupljenih od dronova, poljoprivrednici mogu da izvuku uvide u vezi sa indeksima zdravlja biljaka, brojanjem biljaka i predviđanjem prinosa, merenjem visine biljaka, mapiranjem pokrivača krošnje, merenjem zaliha, merenjem hlorofila, sadržajem azota u pšenici, mapiranje drenaže, mapiranje pritiska korova i tako dalje.

  1. Monitoring stoke

Vlasnici velikih farmi koriste bežične IoT aplikacije da prate lokaciju, zdravlje i dobrobit svoje stoke. Ove informacije im pomažu da identifikuju bolesne životinje i odvajaju ih od stada, brinu o njima, a takođe i suzbijaju širenje bolesti među drugim životinjama. Takođe je korisno za smanjenje troškova rada jer vlasnici mogu da lociraju svoju stoku uz pomoć senzora zasnovanih na IoT-u.

Vlasnici mogu da lociraju svoju stoku uz pomoć senzora zasnovanih na IoT-u: foto: https://lvivity.com/

Postoje i udruženja koja pruzaju usluge pomaganja vlasnicima krava da primete krave koje su trudne i koje će začeti potomstvo. Sa teladi se uklanja senzor koji se napaja baterijom kada mu pukne voda. Ovo šalje podatke vlasniku ili farmeru. U vremenu provedenom uz porođaj stoke, senzori omogućavaju farmerima da budu više fokusirani.

  1. Pametni staklenici

Poljoprivreda u staklenicima se bavi povećanjem prinosa povrća, useva, voća itd. Staklenici kontrolišu faktore sredine kroz ručnu intervenciju ili proporcionalni mehanizam kontrole. Međutim, ručna intervencija dovodi do gubitka proizvodnje, gubitka energije i troškova rada. To čini ceo koncept staklenika neefikasnim. Dakle, pametni staklenici su bolji izbor. Pametni staklenik može se stvoriti uz pomoć IoT-a. Ovi pametni staklenici inteligentno nadgledaju i kontrolišu klimu bez potrebe za bilo kakvom ručnom intervencijom.

U pametnom stakleniku se koriste različite vrste senzora koji mere faktore životne sredine i procenjuju njihovu pogodnost za biljke. Daljinski pristup se stvara povezivanjem sistema sa tzv. Cloud-om (proctor za skladištenje podataka) uz pomoć IoT-a. Ovo eliminiše potrebu za stalnim ručnim praćenjem.

IoT senzori instalirani unutar staklenika pružaju ključne informacije o temperaturi, vlažnosti, pritisku i nivoima svetlosti. Ovi senzori kontrolišu sve, od paljenja svetla i otvaranja prozora do kontrole temperature i hlađenja, sve preko WiFi signala.

  1. Praćenje klimatskih uslova

Klima igra važnu ulogu u proizvodnji useva. Različiti usevi zahtevaju različite klimatske uslove da bi rasli, a svako malo saznanja o klimi značajno pogoršavaju količinu i kvalitet proizvodnje useva. IoT rešenja omogućavaju poljoprivrednicima da znaju vremenske uslove u realnom vremenu.

Senzori mogu da predvide svaku drastičnu promenu klimatskih uslova koja može uticati na proizvodnju što na kraju dovodi do većih prinosa; foto: https://lvivity.com/

Senzori postavljeni na poljoprivrednim poljima prikupljaju podatke iz okruženja koje farmeri koriste da izaberu usev koji može da raste u određenim klimatskim uslovima.

Ceo IoT ekosistem se sastoji od senzora koji detektuju vremenske uslove u realnom vremenu kao što su vlažnost, padavine, temperatura, što je sve veoma važno za proizvodnju useva. Ovi senzori su u stanju da predvide svaku drastičnu promenu klimatskih uslova koja može uticati na proizvodnju što na kraju dovodi do većih prinosa.

Dijana Dacin

 

 

 

Članak je nastao u sklopu projekta Local Media and Young Journalists Fight against COVID-19 Disinformation“, koji su podržali The Balkan Trust for Democracy: A Project of the German Marshall Fund i USAID, a sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine