banner-image

Pripreme za najrizičniju setvu u Ukrajini: Posejati što više u što kraćem roku

Ukrajina, koja važi za velikog svetskog proizvođača nekih od najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda, pre svega pšenice i kukuruza, nalazi sa na pragu prolećne setve.

Predsednik Zelenski pozvao je poljoprivrednike da se ubrzano pripremaju za ovaj važan posao kako bi se na vreme posejalo što više površina, piše sajt All about feed.

Izvesno je, ipak, da će se setva ove godine odvijati otežano zbog rata. Takođe, kako navodi isti sajt, postoje informacije da ruska vojska krije svoje tenkove na poljoprivrednim parcelama kako bi izbegla da budu uništeni.

Poljoprivrednicima se preporučuje da rade noću, ali u tom slučaju, zbog svetala koje koriste na radnim mašinama, postaju potencijalno laka meta napada. Po svemu sudeći setva će se odvijati uz velik rizik.

Ukrajina se, inače, popularno naziva „evropskom korpom sa hlebom“, jer je samo tokom 2021. godine proizvodnju žitarica povećala za 32 odsto i požnjela 85,7 miliona tona. Mnogobrojne zemlje širom sveta oslanjaju se upravo na Ukrajinu kada je u pitanju snabdevanje žitaricama. Ukoliko lanac snabdevanja bude prekinut to će globalno imati velike posledice.

Činjenica je da su već sada globalno porasle cene pojedinih namirnica što je direktna posledica sukoba Rusije i Ukrajine. Najviše je poskupeo hleb, oko 20 odsto.

Ukrajinski stočari takođe ukazuju na problem otežane nabavke hrane za životinje što ceo ovaj sektor može dovesti u problem.

Postoje indicije i da će se promeniti setvena struktura. Tako će ukrajinski poljoprivrednici ove godine manje sejati kukuruz i suncokret (Ukrajina je najveći svetski proizvođač suncokreta), a prednost će dati usevima kraće vegetacije kao što su: heljda, ječam, ovas, grašak. Prioritet je, kako se navodi, da se što pre obezbedi prehrambena sigurnost za građane Ukrajine.

Predstojeću setvu dodatno će otežati i to što su zalihe ukrajinske nafte na niskom nivou.

Imajući u vidu sve ove probleme ukrajinska Vlada već je potpuno obustavila izvoz: raži, ovsa, prosa, heljde,soli, šećera, mesa i životinja, a ograničila je izvoz pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja.

S.K.